Spring naar inhoud

Navelbreuk

Inleiding

Een navelbreuk is een zwakke plek in de buikwand. Daardoor komt er wat buikvet naar buiten. Als de breuk groot is komt er ook darm naar buiten. De navel ziet eruit als een bult.

Navelbreuk.

Een navelbreuk komt bij baby’s vrij vaak voor. Meestal is de navelbreuk aangeboren, maar de breuk kan ook in het eerste levensjaar ontstaan. Dit gebeurt wanneer het navellitteken niet stevig genoeg is. Het is een onschuldige aandoening. Bij baby’s geneest een navelbreuk meestal binnen drie jaar vanzelf.

Ook volwassenen kunnen een navelbreuk krijgen. Dit gebeurt als de buikwand verslapt is, bijvoorbeeld door overgewicht, zwangerschap of zwaar lichamelijk werk. Bij volwassenen groeit de breuk niet meer dicht. Heeft u geen last van de navelbreuk, dan hoeft u er niets aan te laten doen.

Behandeling

Heeft u pijn door de navelbreuk, dan kunt u kiezen voor een operatie. Dit kan met een snee in de buik of met een laparoscopie. De arts duwt de ingewanden terug de buikwand in. De wond in de buikwand wordt met oplosbare hechtdraad dicht gemaakt. Dit is een kleine ingreep. U hoeft niet in het ziekenhuis te blijven.

Bij grotere breuken gebruikt de arts vaak een kunststof matje om de opening mee dicht te maken. Voor deze operatie moet u een dag of een paar dagen in het ziekenhuis blijven.De dag na de operatie mag u de pleister verwijderen.

Herstelperiode

Meestal is de wond droog, dan hoeft u de wond niet meer opnieuw te verbinden. Indien de wond nog lekt kunt u hem afdekken met een pleister of een gaasje.

De dag na de operatie mag u weer douchen,in bad mag na een dag of 10.

Na het douchen de wond voorzichtig droogdeppen.

Bij hoesten en niezen kunt u eventueel tegendruk op de wond geven, door de hand op de wond te leggen.

Wanneer u zich goed voelt kunt u uw werkzaamheden hervatten.Tot zes weken na de ingreep mag u niet zwaar tillen.

Informatie

Zes weken na de operatie wordt u gebeld om te checken hoe het met u gaat. Heeft u problemen of vragen dan kunt u bellen met de poli chirurgie. 0512 58 88 09.

Download PDF