Spring naar inhoud

Leefregels na een tandheelkundige behandeling onder narcose

U heeft in ons ziekenhuis een tandheelkundige ingreep onder narcose gehad.

Pijn


Er kan pijn ontstaan nadat de verdoving is uitgewerkt. De duur van de pijn kan variëren van enkele uren tot enkele dagen. Als u naar huis gaat krijgt u eventueel pijnstilling mee voor een aantal dagen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de folder ‘Pijnbestrijding voor volwassenen – dagbehandeling’.
 

Eten/drinken


Naast de narcose wordt er altijd een plaatselijke verdoving gebruikt. De verdoving is na 1,5 tot 3 uren uitgewerkt. Zolang er nog verdoving in zit, moet u voorzichtig zijn met drinken (verslikken) en oppassen met hete dranken, u voelt immers niet of het te heet is. Er zijn geen leefregels met betrekking tot de voeding.

Nabloeden


Het eerste uur na de ingreep is enig nabloeden normaal. Het speeksel kan rood gekleurd zijn terwijl dit geen bloed is. Het is beter dit bloed uit te spugen dan door te slikken, omdat dit misselijkheid kan veroorzaken.

Indien een echte bloeding (donker rood) optreedt en niet vanzelf stopt, brengt u een opgevouwen steriel gaasje (vooral geen watten) nauwkeurig op de wond aan. Daarop dient u 20 minuten stevig te drukken of te bijten. Ook kunt u eventueel een schone zakdoek gebruiken.

Het is belangrijk om niet aan de wond te zuigen en niet te spoelen omdat het stolsel het begin is van de genezing.

Zwelling


Door de operatie kan de lip of wang flink opzetten, dit is een normale reactie van het lichaam. Zwelling zal twee dagen na de operatie het grootst zijn. U kunt de zwelling eventueel tegen gaan door de wang te koelen (zakje met ijsblokjes)
Goede reiniging is zeer belangrijk voor de wondgenezing. Vanaf de dag ná de ingreep mag u voorzichtig tandenpoetsen en de mond regelmatig spoelen. Het is belangrijk om de eerste dagen niet te roken. Dat is slecht voor de genezing.

Hechtingen


De hechtingen die zijn aangebracht zijn oplosbaar. Dit varieert van 5 tot 15 dagen. Indien er geen oplosbare hechtingen zijn gebruikt krijgt u een vervolgafspraak.

Controle


Uw eigen tandarts neemt de behandeling weer over tenzij anders is afgesproken.

  • Bij problemen zoals nabloeden, koorts boven de 38,5 graden, ontstekingsverschijnselen zoals roodheid, warm of gaat pijnlijk kloppen of andere klachten neemt u telefonisch contact op met het ziekenhuis.
  • De eerste 24 uur belt u de Spoedeisende Hulp, bereikbaar op 0512 - 588 146.
  • Voor vragen tijdens kantooruren kunt u terecht op de polikliniek Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie 0512 - 588 802/ 0515 - 588 137.
Download PDF