Spring naar inhoud

Leefregels na totaal extractie

U heeft in ons ziekenhuis een operatieve behandeling in de mond ondergaan.

Pijn


Als u naar huis gaat krijgt u eventueel pijnstilling mee voor een aantal dagen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de folder ‘Pijnbestrijding voor volwassenen - dagbehandeling’.

Wond

Wanneer u direct een kunstgebit in de mond hebt gekregen moet u met een aantal zaken rekening houden. De nieuwe gebitsprothese zit de eerste dag waarschijnlijk niet meteen prettig. Hij kan klemmen en soms pijn veroorzaken. De prothese mag echter niet uit de mond. Uw tandvlees kan gaat zwellen, zodat de gebitsprothese niet meer goed in de mond zal passen. De hechtingen die zijn aangebracht zijn zelf oplosbaar. Dit varieert van 5 tot 15 dagen.

Nabloeden


Het eerste uur na de ingreep is enig nabloeden normaal. Het speeksel kan rood gekleurd zijn terwijl dit niet allemaal bloed is. Indien een echte bloeding (donker rood) optreedt en niet vanzelf stopt, brengt u een opgevouwen steriel verbandgaasje (vooral geen watten) nauwkeurig op de wond aan. Daarop dient u 20 minuten stevig te bijten of te drukken. Als u geen gaasjes hebt kunt u een schone stoffen zakdoek gebruiken waarin u een knoop legt. Het is belangrijk om niet aan de wond zuigen en niet te spoelen omdat het stolsel het begin is van de genezing. Blijft een wond ondanks deze maatregelen bloeden, dan dient u contact op te nemen met het ziekenhuis.

Zwelling


Door de operatie kan de lip of wang flink opzetten, dit is een normale reactie van het lichaam. Zwelling is 2 dagen na de operatie het grootst. U kunt de zwelling eventueel tegen gaan door de wang te koelen.

Dieet


Neem de dag van de ingreep vloeibare voeding, zoals vla of yoghurt. De eerste dagen kunt u het beste zachte voeding gebruiken, bijvoorbeeld brood zonder korsten. Wij raden u aan om na de operatie zacht en koud/lauw voedsel te gebruiken. Door warmte kunnen bloedvaten zich verwijden waardoor een bloeding kan optreden.

Nacontrole


De nacontroles vinden plaats bij uw eigen tandarts. Het is belangrijk dat u zorgt voor een afspraak voor de volgende of daaropvolgende dag bij uw tandarts.

Verzorging


Goede reiniging van de mond is zeer belangrijk voor de wondgenezing. De dag na de ingreep mag u weer voorzichtig de mond spoelen met lauw water.

Bij problemen zoals nabloeden, heftige hoofdpijn, koorts boven de 38,5 graden of andere klachten neemt u telefonisch contact op met het ziekenhuis.

  • De eerste 24 uur de Spoedeisende Hulp. Bereikbaar via 0512 - 588 146
  • Voor vragen tijdens kantoor uren kunt u terecht op de polikiniek Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Bereikbaar via 0512 - 588 802
Download PDF