Spring naar inhoud

Leefregels na ontslag - Chirurgie algemeen

U heeft in ons ziekenhuis een chirurgische ingreep ondergaan.
 

Pijn


Als pijnstilling mag u 2 tabletten Paracetamol 500 mg nemen, tot 4 maal per dag. Eventueel krijgt u pijnstilling mee voor een aantal dagen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de folder ‘Pijnbestrijding voor volwassenen – dagbehandeling’.

Wondverzorging


Na de operatie heeft u een pleister op de wond. De pleister mag u de volgende dag vervangen. Als de wond droog is, hoeft er geen pleister meer op de wond. Als de wond nog niet helemaal droog is, kunt u als volgt de wond behandelen: met natte gaasjes maakt u de wond schoon, van binnen naar buiten. Eventuele korstjes kunt u verwijderen met de gaasjes. De wond even aan de lucht laten drogen en een nieuwe pleister over de wond plakken.

Hechtingen


Meestal gebruikt de chirurg hechtingen die vanzelf oplossen. Soms zitten er nog hechtpleisters op de wond. Deze laten vanzelf los (ongeveer na vier dagen). Als de hechtpleisters na vier dagen nog op de wond zitten, mag u deze eventueel zelf verwijderen. Hechtingen die niet oplossen, worden bij de controleafspraak verwijderd.

Douchen


Als de wond gesloten is, mag u weer douchen. In bad gaan en zwemmen wordt de eerste 2 weken afgeraden.

Vervoer naar huis


Als u met eigen auto naar het ziekenhuis komt, zorg er dan voor dat u niet zelf hoeft terug te rijden. De ervaring heeft geleerd dat deelname aan het verkeer na behandeling veelal een te zware belasting is. Als u weer goed mobiel bent (armen/benen goed kunt gebruiken) mag u weer autorijden. Wij raden u aan bij twijfel uw verzekeraar om advies te vragen over verkeersdeelname.

Eerste nacht thuis


Als u op de dag van de operatie naar huis mag van uw arts, dan raden wij u aan om de eerste nacht na de operatie niet alleen thuis te zijn. Bij eventuele complicaties is er dan direct hulp aanwezig.

Dagelijkse activiteiten


De eerste dagen is het verstandig om rustig aan te doen, luister naar u eigen lichaam. Als u zich goed genoeg voelt, kunt u uw activiteiten hervatten.

  • Bij problemen zoals toenemende zwelling of roodheid, een lekkende wond, toenemende pijn, koorts boven de 38,5 graden of andere klachten die u niet vertrouwt neemt u telefonisch contact op met het ziekenhuis.
  • Wanneer een of meerdere van bovenstaande klachten ontstaan, neemt u dan buiten kantoortijden contact op met de Spoedeisende Hulp, tel. (0512) 588 146. Op werkdagen kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie (0512) 588 809. Dit geldt tot de volgende controleafspraak op de polikliniek.
Download PDF