Spring naar inhoud

Gezichtsveldonderzoek

Inleiding

Uw behandelend specialist heeft voor u een gezichtsveldonderzoek afgesproken.
 

Het gezichtsveld is het gebied dat we kunnen overzien als we rechtuit kijken. Dit onderzoek geeft informatie over het netvlies, de oogzenuw en/of de hersenen.
 

Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?


Het onderzoek kan gezichtsvelduitval opsporen en in kaart brengen bij (verdenking van) glaucoom, bij sommige hersenafwijkingen (bijv. herseninfarct), aandoeningen van de gezichtszenuw anders dan glaucoom of bij netvlies- of vaatvliesafwijkingen.

Het onderzoek


Tijdens het onderzoek worden uw ogen afzonderlijk onderzocht. Eén oog wordt afgedekt met een kapje. Met het andere oog kijkt u naar het midden van een bol waar vier markeringsstreepjes staan. In de bol verschijnen met onregelmatige tussenpozen lichtjes van wisselende helderheid. Als u het lichtje ziet, drukt u een knop in. U blijft steeds naar het midden van het scherm kijken. U zult slechts een deel van de lichtjes zien, dit is normaal.


In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat de pupil te nauw is voor de uitvoering van het onderzoek. In dat geval wordt de pupil met behulp van een oogdruppel vergroot.


De werking van deze oogdruppel is 1 tot 2 uur.


De duur van het onderzoek varieert per oog van 5 tot 15 minuten.

De uitslag

De uitslag wordt door de oogarts met u besproken of u krijgt van ons telefonisch bericht hierover.

Download PDF