Spring naar inhoud

Mantouxtest (voor MDL-patiënten)

U heeft met uw behandelend MDL-arts afgesproken om een Mantouxtest uit te laten voeren. Uw arts wil met deze test nagaan of u besmet bent geraakt met bacteriën die tuberculose kunnen veroorzaken. De Mantouxtest is belangrijk als overwogen wordt om u geneesmiddelen voor te schrijven die uw weerstand kunnen verminderen. Een voorbeeld hiervan is infliximab (Remicade®), een geneesmiddel dat onder andere wordt gebruikt bij patiënten met chronische darmziekten.

Bij het gebruik van dit geneesmiddel bestaat het gevaar dat tuberculose opnieuw actief wordt bij patiënten die in het verleden besmet zijn geraakt.

De Mantouxtest bestaat uit:

  • Een foto van uw longen (bij Radiologie, route 32)
  • Een Quantiferontest en bloedonderzoek ('s ochtends voor 12 uur, behalve op vrijdag) (bij het Laboratorium, route 31)
  • De Mantouxtest (hierbij wordt in de huid aan de buitenzijde van uw onderarm een kleine hoeveelheid vloeistof gespoten. Aan deze test zijn geen risico's verbonden) (bij de polikliniek Longziekten, route 6, om 11.30 uur op maandag of dinsdag). U kunt zich hiervoor melden bij de balie.

Als uw lichaam een afweerreactie vertoont, dan reageert uw huid op de plaats van de injectie met verdikking en roodheid. Dit is goed te beoordelen 42 tot 72 uur na het zetten van de Mantouxtest. De beoordeling van de test wordt in ziekenhuis Nij Smelinghe alleen uitgevoerd door een longarts op de polikliniek Longziekten.

Uitslag


Er wordt een afspraak met u gemaakt bij de longarts om de Mantouxtest af te lezen en de uitslagen te bespreken.

Download PDF