Spring naar inhoud

Wat is een optometrist?

In deze folder vindt u informatie over wat de optometrist is en wat de optometrist voor u kan doen.

Wat is een optometrist

De optometrist is de eerste lijns-oogzorg. Tot de taak van de optometrist behoren oogmetingen, het opsporen van afwijkingen of ziektes aan het oog en het aanmeten van brillen en lenzen.

Doel

Het werk van de optometrist is het bepalen of er wel of geen oogheelkundige aandoening is.
Door bepaalde taken over te nemen van de oogarts, zorgt de optometrist voor een kortere wachttijd. Hierdoor bent u eerder aan de beurt. Als het nodig is kan de optometrist in het ziekenhuis gelijk een oogarts raadplegen om u snel van dienst te zijn.

Doelgroep

De mensen met brilklachten die de huisarts of opticien niet kunnen verhelpen, en waar niet direct een oogarts voor nodig is, worden door de optometrist geholpen. Mensen die diabeet zijn en hiervoor jaarlijks de ogen laten screenen kunnen bij de optometrist een afspraak maken. Glaucoompatiënten zonder oogheelkundige beschadigingen kunnen voor controle naar de optometrist.

Verwijzing

Over het algemeen wordt u doorverwezen door de huisarts of opticien. Een brief met uw medische achtergrond, medicatie, eventuele bril- en/of contactlensgegevens is wenselijk.

Het optometrisch onderzoek

Nadat u zich heeft aangemeld bij de balie, doen de oogheelkundige assistentes enkele metingen. Daarna stelt de optometrist u een aantal vragen en worden er enkele onderzoeken gedaan. Vervolgens worden de ogen gedruppeld (zo nodig). Deze druppels moeten 15-30 minuten intrekken. U wordt verzocht in de wachtruimte plaats te nemen. Daarna roept de optometrist u weer op en volgen er de nodige onderzoeken. Als er iets afwijkends is gevonden, roept de optometrist de oogarts erbij en wordt u direct door de oogarts te woord gestaan. Indien nodig worden er vervolgonderzoeken gepland. Als alles goed is mag u weer naar huis.

Herhalingsonderzoek

Bij verhoogde oogdruk (glaucoom) en suikerziekte (diabetes) wordt u verzocht om met regelmaat, halfjaarlijks tot jaarlijks, terug te komen voor onderzoek.

Tot slot

In deze folder probeerden we u in het kort uit te leggen wat een optometrist is, wat die voor u kan doen, en hoe een afspraak bij de optometrist verloopt. Als u vragen heeft, stel die dan tijdens de afspraak bij de optometrist of aan de oogheelkundig assistent aan de balie.

Download PDF