Spring naar inhoud

Mammabiopsie m.b.v. echografie

Inleiding

U komt naar het ziekenhuis om een mammabiopsie met behulp van een echografie te laten maken. In deze folder wordt kort uitgelegd wat een mammabiopsie is en hoe het wordt uitgevoerd.

Doel van het onderzoek


Bij u is op de echografie een afwijking gevonden waarbij mogelijk sprake is van kwaadaardigheid. Om die reden is verder onderzoek van de afwijking nodig. Met behulp van een echografie wordt, met een holle naald, een klein stukje weefsel uit de afwijking verwijderd. Dit gaat naar het laboratorium voor onderzoek.

Verloop van het onderzoek


Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoektafel. Met behulp van echografie wordt de afwijking in uw borst opgezocht. De plaats wordt op de huid afgetekend, gesteriliseerd, en daarna verdoofd.


In de huid wordt een klein sneetje van enkele millimeters gemaakt om het aanprikken te vergemakkelijken. De naald wordt in de borst gebracht en als de naald op de goede plaats zit, wat met echografie te controleren valt, wordt het te onderzoeken weefsel uit de borst gehaald. Indien nodig worden er meerdere biopten genomen, dit gebeurt dan zoveel mogelijk door hetzelfde kleine sneetje.


Soms wordt een klein metalen markertje achtergelaten zodat de plek later nog goed terug te vinden is. Als dat gebeurt, worden er ook aan het eind van het onderzoek nog twee mammografiefoto's van de borst gemaakt om de ligging van het markertje vast te leggen. 


Het weefsel wordt op een later tijdstip, onder de microscoop, onderzocht door de patholoog-anatoom.


Na het onderzoek krijgt u een pleister op de prikplaats. Daarna mag u zich aankleden en naar huis gaan. De pleister mag u zelf verwisselen of verwijderen als het wondje geheeld is. U mag paracetamol nemen als u pijn ervaart. U kunt een bloeduitstorting krijgen na het onderzoek. Dit kan verder geen kwaad. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

De uitslag

Na ongeveer 7 dagen krijgt u de uitslag van het onderzoek van het weefsel van uw behandelde arts (chirurg). Aan de hand van de uitslag wordt het verdere beleid bepaald.

Tenslotte


Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben dan kunt u ze stellen voor aanvang van het onderzoek of u kunt telefonisch contact opnemen met de mammacareverpleegkundige, tel. (0512) 588 521.

Vergeet u niet uw patiëntenpas mee te nemen?

Download PDF