Spring naar inhoud

Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT)

De OGTT wordt toegepast om zwangerschapdiabetes aan te tonen. Meestal kan met een ‘gewone’ bloedglucose-bepaling worden volstaan. Maar wanneer dit onvoldoende informatie geeft, is het nodig de OGTT te verrichten. De OGTT bestaat uit het bepalen van de nuchtere bloed-glucose (glucosegehalte in bloed), waarna de patiënt een standaardhoeveelheid glucose (75 g. opgelost in 200 ml. water) moet innemen. Vervolgens wordt na 2 uur de bloedglucose opnieuw bepaald. Zwangerschapsdiabetes ontstaat door hormonale en metabole veranderingen gedurende de 2de helft van de zwangerschap bij 2-4 % van de zwangeren. Een verhoogd risico op zwangerschaps-diabetes hebben vrouwen met:

  • diabetes mellitus in de familie 
  • zwangerschapsdiabetes of macrosomie (geboortegewicht >97,7% percentiel) dan wel onbegrepen vruchtdood in de voorgeschiedenis
  • een progressieve positieve discongruentie (>4 weken), dan wel een polyhydramnion
  • adipositas (gewicht > ca. 80-90 kg bij normale lengte: Body Mass Index >27 kg/m2)
  • etnische achtergrond (o.a. Hindoestaan en mediterraan)

Afspraak maken


Voor deze test is het nodig dat u een afspraak maakt op het afnamelaboratorium.

Voorbereidingen


De avond voordat de bloedafname of test plaatsvindt moet u zich aan de volgende voorschriften houden:
Alcohol: na 18.00 uur geen alcohol meer nuttigen. 
Voedsel: na 22.00 uur geen voedsel meer nuttigen.
Dranken: na 22.00 uur geen frisdrank meer drinken (water, thee zonder suiker en zonder melk is toegestaan).

Bij het afnamelaboratorium


U komt op de afgesproken tijd met uw patiëntpas en ID-bewijs naar het Afnamelaboratorium (polikliniek, begane grond). Meteen bij binnenkomst in de wachtkamer van het afnamelaboratorium staat een zuil met een printer. Kies op de printer voor ‘Overige diensten’. Het linker scherm aan de muur in de wachtruimte laat u weten wanneer het uw beurt is om naar de balie te gaan.
 

Het onderzoek


Eerst wordt er veneus bloed afgenomen. Hierna moet u een glucosedrankje drinken, bij voorkeur binnen 5 minuten. Daarna mag u in de wachtkamer plaatsnemen. U mag gedurende het onderzoek niets eten of drinken. Tevens wordt u verzocht niet te veel fysieke activiteiten te ondernemen, we raden u daarom aan om voldoende lees- of puzzelmateriaal mee te nemen. Na 2 uur wordt er opnieuw veneus bloed afgenomen.

Na het onderzoek


Na het onderzoek mag u direct naar huis en mag u weer gewoon eten en drinken. We raden u aan om wat eten en/of drinken mee te nemen voor ná de test.

Vragen?


Voor vragen kunt u zich wenden tot: Medisch Laboratorium, tel. 0512 588 812 (afnamelaboratorium)

Download PDF