Spring naar inhoud

Mammabiopsie m.b.v. röntgen

Inleiding

U komt naar het ziekenhuis om een mammabiopsie m.b.v. röntgen te laten maken. In deze folder wordt kort uitgelegd wat een mammabiopsie is en hoe het wordt uitgevoerd.

Doel van het onderzoek


Bij u is op de mammografie een afwijking gevonden waarbij er mogelijk sprake is van kwaadaardigheid. Daarom is verder onderzoek nodig. Met behulp van röntgenonderzoek wordt met een holle naald, een klein stukje weefsel uit de afwijking verwijderd. Dit wordt in het laboratorium onderzocht.

Verloop van het onderzoek


Het onderzoek vindt plaats bij het mammografie-apparaat. Afhankelijk van langs welke kant de naald ingebracht moet worden, kan u voor het apparaat komen te zitten, of liggen op de zij. Uw borst wordt het hele onderzoek aangedrukt door een compressieplaat,net zoals bij een mammogram, maar deze plaat bevat een rechthoekige opening. De afwijking in uw borst wordt precies in het midden van deze opening geplaatst. Daarna mag u niet meer bewegen.


Er worden een aantal foto’s gemaakt. De computer kan met behulp van deze foto’s nauwkeurig de plaats en de diepte berekenen waar de biopsienaald moet worden ingebracht. De punctieplaats wordt ontsmet en verdoofd waarna er in de huid een klein sneetje gemaakt wordt om het aanprikken te vergemakkelijken. De biopsienaald wordt nu ingebracht. Aansluitend worden dan twee controlefoto’s gemaakt. Op de monitor kan direct worden bekeken of de biopsienaald in de afwijking zit. Als de naald goed zit, wordt het te onderzoeken weefsel uit uw borst gehaald. Er wordt vervolgens gecontroleerd of het weefsel voldoende is. Indien nodig wordt er nog een biopt genomen.

Het is mogelijk dat er een klein metalen clipje achtergelaten wordt om de punctieplaats op een later tijdstip terug te kunnen vinden. Het weefsel wordt op een later tijdstip, onder de microscoop, onderzocht door de patholoog-anatoom. Na het onderzoek krijgt u een pleister op de prikplaats. Daarna mag u zich aankleden en naar huis gaan. De pleister mag u zelf verwisselen of verwijderen als het wondje geheeld is. U mag paracetamol nemen als u pijn ervaart. U kunt een bloeduitstorting krijgen na het onderzoek. Dit kan verder geen kwaad. Het onderzoek duurt een half uur tot drie kwartier.

De uitslag


Na ongeveer 7 dagen krijgt u de uitslag van het onderzoek van het weefsel van uw behandelde arts (chirurg). Aan de hand van de uitslag wordt het verdere beleid bepaald.

Belangrijk


Gebruik op de dag van het onderzoek geen bodylotion of talkpoeder op uw bovenlichaam.

Tenslotte


Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben dan kunt u ze stellen voor aanvang van het onderzoek of u kunt telefonisch contact opnemen met de mammacareverpleegkundige, tel. (0512) 588 521. Vergeet u niet uw patiëntenpas mee te nemen?

Download PDF