Spring naar inhoud

Mammabiopsie m.b.v. röntgen

Inleiding

U komt naar het ziekenhuis voor een mammabiopsie m.b.v. röntgen (stereotactische biopsie). In deze folder wordt kort uitgelegd wat een mammabiopsie is en hoe het wordt uitgevoerd.

Doel van het onderzoek


Bij u is op het mammogram een afwijking gevonden waarbij onzeker is of deze goed- of kwaadaardig is. Daarom is verder onderzoek nodig. Met behulp van röntgenfoto's worden met een holle naald enkele kleine stukje weefsel uit de afwijking gehaald voor verder onderzoek.

Verloop van het onderzoek


Het onderzoek vindt plaats bij het mammografie-apparaat en duurt een half uur tot drie kwartier. Afhankelijk van de plaats van de afwijking, komt u voor het apparaat te zitten, of op de zij te liggen. Uw borst wordt, net als bij een mammogram, aangedrukt door een compressieplaat, maar deze plaat bevat een rechthoekige opening waarbinnen de afwijking in uw borst wordt geplaatst. Daarna mag u niet meer bewegen. De plaat blijft het hele onderzoek aangedrukt. 


Er worden een aantal foto’s gemaakt. De computer kan hiermee nauwkeurig de plaats en de diepte berekenen waar de biopsienaald moet worden ingebracht. De punctieplaats wordt ontsmet en verdoofd waarna er in de huid een klein sneetje gemaakt wordt om het aanprikken te vergemakkelijken. De biopsienaald wordt ingebracht en aansluitend worden er twee controlefoto’s gemaakt. Op de monitor kan direct worden bekeken of de biopsienaald in de afwijking zit. Als de naald goed zit, wordt het te onderzoeken weefsel uit uw borst gehaald. Er wordt vervolgens gecontroleerd of er voldoende weefsel is afgenomen. Indien nodig wordt er nog een biopt genomen.

Er wordt een klein metalen clipje achtergelaten om de punctieplaats bij een evt. later mammogram terug te kunnen vinden. Het weefsel wordt op een later tijdstip, onder de microscoop, onderzocht door de patholoog-anatoom. Na het onderzoek krijgt u een pleister op de prikplaats. Daarna mag u zich aankleden en naar huis gaan. De pleister mag u zelf verwisselen of verwijderen als het wondje geheeld is. U mag paracetamol nemen als u pijn ervaart. U kunt een bloeduitstorting krijgen na het onderzoek. Dit kan verder geen kwaad.

De uitslag


Na ongeveer 7 dagen krijgt u de uitslag van het onderzoek van het weefsel van uw behandelde arts (chirurg). Aan de hand van de uitslag wordt het verdere beleid bepaald.

Belangrijk


Gebruik op de dag van het onderzoek geen bodylotion of talkpoeder op uw bovenlichaam.

Tenslotte


Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben dan kunt u ze stellen voor aanvang van het onderzoek of u kunt telefonisch contact opnemen met de mammacareverpleegkundige, tel. (0512) 588 521. Vergeet u niet uw patiëntenpas mee te nemen?

Download PDF