Spring naar inhoud

Glaucoom operatie / i -Stent glaucoomimplantaat

Een iStent (glaucoomimplantaat) gecombineerd met een  staaroperatie (cataractextractie)

De iStent glaucoomimplantaat maakt het mogelijk om door middel van een oogoperatie de oogdruk te verlagen.

Bij de operatie worden twee 0.3 mm lange titanium buisje in het oog gebracht, vlak voor het regenboogvlies in de voorste oogkamer. De buisjes creëren een bypass in het natuurlijke afvoersysteem van het kamerwater van het oog. Hierdoor kan het kamerwater makkelijker het natuurlijke afvoersysteem voor kamerwater passeren en daalt de oogdruk.

Behandeling en herstel

De twee iStents worden in het oog gebracht via de opening in het oog die gemaakt is voor de staaroperatie. Eenmaal geïmplanteerd werkt de iStent 2 glaucoomimplantaten meteen.

Houdt u er wel rekening mee dat de oogdruk de eerste weken na de operatie nog kan wisselen. Het herstel van het gezichtsvermogen is vergelijkbaar met het herstel na een staaroperatie, hierbij geldt dat het gezichtsvermogen de eerste weken een beetje wazig kan zijn.

Risico's en complicaties iStent

Het doel van de operatie is uw oogdruk te verlagen en daarmee het verlies van het gezichtsvermogen door glaucoom zoveel mogelijk te vertragen. Uw gezichtsveld verbetert niet door de operatie: wat al weg is komt niet meer terug. Het oogdrukverlagend effect van de iStents is goed maar minder groot dan van ingrijpender glaucoomoperaties zoals de Baerveldt implantaat of een trabeculectomie.

Meestal zijn er na een iStents nog wel oogdruk verlagende druppels nodig. Wel kan vaak het aantal benodigde oogdruk verlagende oogdruppels verminderd worden.

De iStent operatie is een relatief veilige operatie. Het voordeel van een iStent is dat het een zeer klein implantaat is dat zich geheel binnen het oog bevindt. Hierdoor geeft een iStent geen klachten  en is het post-operatief beloop gelijk aan een staaroperatie.

Complicaties tijdens de operatie zijn zeldzaam. Een enkele keer lukt het niet om een of beide iStents te plaatsen. Het meest voorkomende probleem na de operatie is onvoldoende oogdrukdaling. In dat geval kunnen verdere glaucoomoperaties nodig zijn. In zeldzame situaties zou de iStent post-operatief kunnen verplaatsen of los kunnen raken, waardoor een tweede operatie nodig is.

Tijdens de operatie kan een bloeding optreden, meestal lost dit bloed vanzelf weer op.

Meer informatie

Voor meer informatie over het verloop van de operatie en de periode van herstel zie de folder Cataract (staar).

Download PDF