Een aantal huidziekten kan goed worden behandeld met lichttherapie. Uw behandelend arts heeft bij u gekozen voor een com¬binatie van lichttherapie met badbehandeling, oftewel Bad-PUVA.
Wat is Bad-PUVA-therapie?
PUVA-therapie wordt ook wel foto-chemotherapie genoemd. Met ‘foto’ wordt licht bedoeld en met ‘chemo’ de medicijnen. De ‘medicijnen’ worden bij deze behandeling toegevoegd aan het badwater. De combinatie van medicijnen en UVA geeft samen de afkorting PUVA: P staat voor psoraleen, UVA voor ultraviolet A licht. Deze behandeling is te vergelijken met de al bestaande orale PUVA-therapie. Maar bij de Bad-PUVA behandeling worden de psoralenen in het water gedaan, bij de bestaande PUVA-therapie worden psoralenen als tablet ingenomen. Bij Bad-PUVA is het voordeel, dat er een lokale behandeling van de huid plaatsvindt. Er zijn dus nagenoeg geen bijwerkingen. De resultaten van Bad-PUVA zijn vrijwel gelijk aan die van PUVA.
De Bad-PUVA behandeling bestaat achtereenvolgens uit:
- Het oplossen van de medicijnen, de psoralenen, in badwater van 38 C. Psoralenen zijn stoffen van een plant (berenklauw). Deze stof maakt de huid tijdelijk extra gevoelig voor zonlicht van het type Ultraviolet-A.
- Nadat de psoralenen in het badwater zijn opgelost, gaat u gedurende 10 minuten in dit bad. Als u uit het bad komt, spoelt u de huid kort af en dept deze droog.
- Hierna wordt u belicht met UVA-licht. Eerst kort, geleidelijk langer van 10 seconden tot 20 minuten. Eventueel kan de belichtingsdosis tussentijds worden aangepast.
- Tijdens de belichting is het verplicht een beschermende bril te dragen. Deze is op de lichtafdeling aanwezig. Mannen zijn verplicht een onderbroek/slip te dragen tijdens de belichting.
Hoe gaat de behandeling precies in zijn werk?
De behandeling gebeurt op de lichtafdeling. Per week wordt de huid twee keer belicht met UVA na een bad met psoralenen. Door contact met het badwater wordt het psoraleen in de huid opgenomen. Na ruim 10 minuten is de concentratie in de huid optimaal en kunt u uit het bad. U kunt dan worden belicht. Door de UVA-belichting wordt het psoraleen actief, zonder UVA doet het niets. Voor een goed resultaat wordt de duur van de belichting steeds langer. Bij psoriasis delen de huidcellen zich sneller dan normaal. Door de Bad-PUVA
behandeling wordt deze celdeling afgeremd. Zo kan de psoriasis langdurig tot rust komen. Definitieve genezing van psoriasis kan helaas niet. Ook bij een aantal eczeemvormen is duidelijke verbetering door deze vorm van behandeling. Omdat het UVA niet dieper komt dan de huid, bereikt het geen inwendige organen. Hierdoor is de kans op bijwerkingen bij Bad-PUVA erg klein.
Tijdens de behandeling kan plaatselijk een tijdelijke roodheid van de huid ontstaan. Dit lijkt op zonnebrand. Daarom is het noodzakelijk om de patiënt een ‘persoonlijke’ dosis te geven, die voor de patiënt het meest gunstig werkt. U wordt tijdens de behandeling regelmatig door de dermatoloog gezien. Die kan zonodig in overleg met u en de lichttherapeut de behandeling aanpassen. Omdat UVA ook in het zonlicht voorkomt, is het beter als u tot 24 uur na de
belichting niet in de zon gaat zitten, ook niet achter glas. Als u zonlicht niet kan vermijden moet u een antizonnebrandcrème gebruiken. Het dragen van een zonnebril na Bad-PUVA is NIET NODIG (in tegenstelling tot de klassieke orale PUVA-therapie).
Hoe lang kan de behandeling duren?
Bij een intensieve behandeling van 2 keer per week zijn er 20-25 belichtingen nodig voor een goed resultaat (90% langdurige verbetering). Hiervoor is het belangrijk dat u de behandeling zo min mogelijk onderbreekt. Na deze periode kan de dermatoloog, in overleg met u, een onderhoudsbehandeling toepassen. Hierbij wordt het aantal belichtingen geleidelijk verminderd.
Voorzorgsmaatregelen en bijwerkingen
Langdurige blootstelling van de huid aan zonlicht kan een versnelde veroudering van de huid veroorzaken. Dit kan huidkanker tot gevolg hebben. Ook bij langdurige Bad-PUVA kunnen deze verschijnselen voorkomen. We proberen dit risico zoveel mogelijk te beperken. Dit doen we door grenzen te stellen aan de duur van de Bad-PUVA behandeling en deze af te wisselen met andersoortige behandelingen. Door computergestuurde behandelingsapparatuur wordt nauwkeurig de hoeveelheid licht bijgehouden, die u in alle behandelingen krijgt. We raden u aan na lichttherapie zelf regelmatig de huid te inspecteren. Raadpleeg bij onbekende verschijnselen uw arts. De risico’s zijn groter bij mensen met een licht huidtype en mensen die vaak gebruik maken van zonnebanken of veel zonnebaden (‘bakken’).
Let op! Gebruik van medicijnen
Gebruikt u medicijnen of is er een verandering in uw medicijngebruik? Geef dit dan direct door aan de arts of lichttherapeut. Sommige medicijnen kunnen de
huid overgevoelig maken voor belichting.
Mogelijke tijdelijke bijwerkingen van Bad-PUVA zijn:
- Droge, branderige huid
- Jeuk, roodheid of andere huiduitslag. Waarschuw dan de lichttherapeute of de arts.
- Verbranding van de huid bij te hoge lichtdosering.
Praktische vragen
- Is Bad-PUVA schadelijk bij zwangerschap?antwoord: vermoedelijk niet, omdat de psoralenen niet in de bloedbaan komen. Maar als het mogelijk is, overweeg dan toch andere behandelingen.
- Helpt Bad-PUVA ook voor psoriasis op het behaarde hoofd? antwoord: nee, hiervoor zijn andere behandelingen.
- Vindt er bloedonderzoek plaats bij Bad-PUVA?antwoord: nee, soms is dit wel het geval bij de klassieke PUVA-therapie
- Zijn er kosten aan de behandeling verbonden?antwoord: nee, de lichtbehandeling wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
Meer informatie
Voor meer informatie en/of vragen kunt u contact opnemen met de lichtafdeling tel (0512) 588 164 (op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur).