Spring naar inhoud

Lichttherapie met Orale PUVA

Een aantal huidziekten kan goed worden behandeld met lichttherapie. Uw behandelend arts heeft bij u gekozen voor een combinatie van lichttherapie met psoraleen tabletten, oftewel Orale PUVA.

Wat is orale PUVA behandeling?

Uw huidaandoening wordt behandeld met ultraviolet licht (UVA). Omdat ultraviolet licht alleen weinig effect heeft wordt de behandeling gecombineerd met het medicijn psoraleen in de vorm van tabletten. Psoraleen maakt de huid gevoeliger voor licht.

PUVA therapie wordt ook wel fotochemotherapie genoemd. Met “foto” wordt licht bedoeld met “chemo” de medicijnen. De combinatie van medicijnen en UVA geeft samen de afkorting PUVA.

Hoe werkt psoraleen?

U krijgt op de polikliniek Dermatologie een recept mee voor psoraleen tabletten.
 

Hieronder vindt u de gebruiksaanwijzing. Het is belangrijk dat u deze instructie goed opvolgt.

  • U neemt de tabletten 2 uur voor de belichting met ultraviolet licht thuis in. Bij voorkeur met wat melk of vast voedsel.
  • Het psoraleen blijft 8 tot 10 uur actief. Het is belangrijk dat u in die periode zoveel mogelijk uit de zon blijft (ook achter glas), een goede zonnebril draagt (ook binnenshuis), geen alcohol gebruikt; om beschadiging aan de lever te voorkomen dient u, bij voorkeur gedurende de hele behandelperiode, zo min mogelijk alcohol gebruiken.
     

Door inname van de tabletten komt psoraleen via de darmen in het bloed en bereikt zo de huid. Door de UVA belichting wordt het psoraleen actief. Zonder UVA doet het niets. Dit actieve psoraleen is daardoor in staat huidcellen te veranderen. Bij psoriasis delen de huidcellen zich sneller dan normaal. Door de PUVA therapie wordt deze celdeling afgeremd. Zo kan de psoriasis langdurig tot rust komen. Ook bij een aantal eczeemvormen en andere specifieke huidaandoeningen is duidelijk verbetering door deze vorm van behandeling. Omdat het UVA niet dieper komt dan in de huid, bereikt het geen inwendige organen.
 

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

De behandeling gebeurt op de lichtafdeling. Per week wordt de huid 2 x belicht met UVA na inname van psoraleen tabletten. U staat in een cabine met rondom u UV-lampen. Tijdens de belichting is het verplicht een beschermende bril te dragen. Om een goed resultaat te bereiken wordt de duur van de belichting steeds langer. Eerst kort, dan geleidelijk langer van 10 tot 20 minuten. Eventueel kan de belichtingsdosis tussentijds worden aangepast. Tijdens de behandeling kan plaatselijk een tijdelijke roodheid van de huid ontstaan, dit lijkt op zonnebrand. Daarom is het noodzakelijk om u een persoonlijke dosis te geven, die voor u het meest gunstig werkt. U wordt tijdens de behandeling door de dermatoloog gezien. Die kan zonodig in overleg met u en de lichtassistente de behandeling aanpassen.

Hoe lang kan de behandeling duren?

Bij een intensieve behandeling van 2 x per week zijn er gemiddelds 20 tot 25 belichtingen nodig voor een goed resultaat (90% langdurige verbetering). Hiervoor is het belangrijk dat u de behandeling zo min mogelijk onderbreekt. Na deze periode kan de dermatoloog, in overleg met u een onderhoudsbehandeling toepassen. Hierbij wordt het aantal belichtingen geleidelijk verminderd.
 

Voorzorgsmaatregelen en bijwerkingen

Langdurige blootstelling van de huid aan zonlicht kan een versnelde veroudering van de huid veroorzaken. Dit kan huidkanker tot gevolg hebben. Ook bij langdurige orale PUVA kunnen deze verschijnselen voorkomen. We proberen dit risico zoveel mogelijk te beperken. Dit doen we door grenzen te stellen aan de duur van orale PUVA behandeling en deze af te wisselen met andersoortige behandelingen. Door computergestuurde behandelingsapparatuur wordt nauwkeurig de hoeveelheid licht bijgehouden, die u in alle behandelingen krijgt. We raden u aan na lichttherapie zelf regelmatig de huid te inspecteren. Raadpleeg bij onbekende verschijnselen uw arts. De risico’s zijn groter bij zonnebanken of veel zonnebaden (‘bakken’).

Let op! Gebruik van medicijnen

Gebruikt u medicijnen of is er een verandering in uw medicijngebruik? Geef dit dan direct door aan de arts of lichtassistente. Sommige medicijnen kunnen de huid overgevoelig maken voor belichting.
 

Mogelijke tijdelijke bijwerkingen van orale PUVA

  • Droge, branderige huid
  • Jeuk, roodheid of andere huiduitslag
  • Verbranding van de huid bij te hoge belichting. Waarschuw de lichtassistente of de arts.
     

Na inname van psoraleen tabletten

  • Misselijkheid
  • Jeuk
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid

Praktische vragen

Is orale PUVA schadelijk bij zwangerschap?
Antwoord: Als u zwanger bent is een PUVA behandeling niet geschikt. Ook kunt u tijdens de behandelperiode beter niet zwanger worden.
 

Helpt orale PUVA ook voor huidaandoeningen op het behaarde hoofd?
Antwoord: Nee, hiervoor zijn andere behandelingen.
 

Vindt er bloedonderzoek plaats bij orale PUVA?
Antwoord: Voorafgaand aan de behandeling wordt er bloed- en urine onderzoek gedaan.
 

Zijn er kosten aan de behandeling verbonden?
Antwoord: Nee, de lichtbehandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Houdt wel rekening met uw eigen risico.
 

Meer informatie nodig?

Voor meer informatie en/of vragen kunt u contact opnemen met de lichtafdeling tel (0512) 588 164 (op werkdagen van 8:30 tot 16:30 uur).

Download PDF