Spring naar inhoud

Lichttherapie met U.V.B. belichting

Een aantal huidziekten kan goed behandeld worden met lichttherapie. Na overleg met uw behandelend arts is bij u gekozen voor behandeling van het lichaam met U.V.B. therapie. De behandeling gebeurt op de lichtafdeling van ons ziekenhuis.

Wat is U.V.B. therapie?

U.V.B. therapie heet ook wel fototherapie. Met ‘foto’ wordt licht bedoeld. Het ultraviolet B licht is onderdeel van het normale zonlicht. Voor behandeling van allerlei huidafwijkingen is ultraviolet B licht het meest werkzame deel van het zonlicht. De veel aangeprezen, maar ook verguisde bruiningsapparatuur bevat geen UVB- maar UVA-lampen. Die geven geen verbetering van de psoriasis. Aanschaf van dergelijke apparatuur voor dit doel raden we af.
 

Wat doet U.V.B.?

Bij psoriasis delen de huidcellen zich sneller dan normaal. Op verschillende manieren remt UVB-licht deze processen. Er ontstaat weer een normale celdeling en de psoriasis komt tot rust. Lichttherapie wordt ook gebruikt bij andere huidziekten, zoals zonneallergie en verschillende vormen van eczeem.
 

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Per week wordt de huid 2 keer belicht met UVB.

Eerst kort, geleidelijk langer, tot maximaal 10-15 minuten. Hierbij gebruiken we een speciale lichtcabine voor UVB-behandeling. Aan de hand van o.a. uw huidtype stelt de arts een individueel belichtingsplan op. Voor een goed resultaat wordt de belichtingsduur tijdens de behandeling geleidelijk opgevoerd (meestal met 15-20%). Eventueel kan de belichtingsdosis tussentijds worden aangepast Tijdens de behandeling controleert de lichttherapeute de behandeling. Zonodig kijkt uw dermatoloog mee. 

Hoe lang kan de behandeling duren?

Bij een intensieve behandeling van 2 keer per week geven 20 tot 25 belichtingen een goed resultaat. Bij gemiddeld 80% van de patiënten is er een zeer sterke verbetering tot ‘genezing’. Hiervoor is het wel belangrijk dat u de behandeling zo min mogelijk onderbreekt. Door speciale computergestuurde belichtingsapparatuur wordt de belichtingsdosis nauwkeurig bijgehouden. Soms kan het nodig zijn meerdere belichtingskuren in één jaar toe te passen.

Voorzorgsmaatregelen en bijwerkingen

Het langdurig blootstellen van de huid aan zonlicht kan de huid versneld verouderen. Dit kan bijdragen aan het optreden van huidkanker. Ook bij langdurige behandeling met UVB kan dit voorkomen. Kwaadaardige plekjes worden dan pas na vele jaren voor het eerst zichtbaar. De meeste vormen van huidkanker zijn betrekkelijk eenvoudig te behandelen en te genezen, als ze op tijd ontdekt worden. Toch is er enig risico. Door grenzen te stellen aan de duur van de UVB behandeling of deze af te wisselen met andersoortige behandelingen wordt geprobeerd dit risico zo klein mogelijk te houden. We raden u aan na de lichttherapie zelf uw huid te controleren. Raadpleeg uw arts bij een onbekend verschijnsel.

De risico’s zijn hoger bij mensen met een licht huidtype en mensen die vaak gebruik maken van zonnebanken of veel zonnebaden (‘bakken’).

Tijdens belichting is het verplicht een beschermende bril te dragen (aanwezig op de lichtafdeling). 

Mannen zijn verplicht tijdens belichting een onderbroek/slip te dragen. Sieraden moeten voor de belichting worden afgedaan.
 

Let op! Gebruik van medicijnen

Gebruikt u medicijnen of is er een verandering in uw medicijngebruik? Geef dit dan direct door aan de arts of lichttherapeut. Sommige medicijnen kunnen de huid overgevoelig maken voor belichting.
 

Mogelijke tijdelijke bijwerkingen bij U.V.B.-therapie zijn o.a.

  1. Jeuk, roodheid of andere huiduitslag, waarschuw dan de lichttherapeut of evt. de arts.
  2. Droge branderige huid.

Praktische vragen

  1. Mag ik tussen de behandelingen door in de zon zitten? antwoord: in principe raden we dit af, om de belichting niet te beïnvloeden. Zeker 24 uur voor de belichting tot 24 uur na de belichting mag u de behandelde huidgebieden niet overmatig blootstellen aan zonlicht.
  2. Mag ik gedurende de U.V.B.- behandeling onder een solarium? antwoord: nee, in principe wordt dit afgeraden. Overleg zo nodig met uw dermatoloog.
  3. Is U.V.B.-therapie schadelijk voor een evt. zwangerschap? antwoord: nee, UVB is een normaal onderdeel van het zonlicht. De behandeling kan daarom ook tijdens de zwangerschap worden toegepast.
  4. Zijn er kosten aan de behandeling verbonden? antwoord: de lichtbehandeling wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
     

Meer informatie

Voor meer informatie en/of vragen kunt u contact opnemen met de lichtafdeling tel (0512) 588 164 (op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur).

Download PDF