Wat zijn spataderen?
Het hart pompt zuurstofrijk bloed via de slagaderen naar alle lichaamsdelen. Via de aderen wordt het zuurstofarme bloed weer terug gevoerd naar het hart. Om te voorkomen dat het bloed naar beneden gaat als u rechtop staat, zijn er kleppen in de aderen. Deze maken alleen een bloedstroom naar het hart mogelijk (eenrichtingsverkeer). Door familiaire aanleg voor spataderen en tijdens de zwangerschap kunnen de aderen in de benen verslappen en de kleppen gaan lekken. Men spreekt dan van spataderen (varices). Deze spataderen kunnen aan de buitenkant zichtbaar zijn, maar ook ‘van binnen’ zitten. Ze kunnen klachten geven van vermoeidheid, pijn, een zwaar gevoel en vochtophoping in de benen. Ook kunnen ze cosmetisch ontsierend zijn en kan een pijnlijke spataderontsteking ontstaan.
Hoe kunnen spataderen worden behandeld?
Spataderen kunnen worden behandeld door een operatie, sclerocompressietherapie, foam echo-sclerose, Muller-tecniek (ambulante flebectomie) en de closurebehandeling (VNUS). Op advies van uw behandelend specialist wordt één of een combinatie van deze behandelingen bij u uitgevoerd.
In deze folder wordt sclerocompressietherapie besproken.
Hoe werkt sclerocompressietherapie?
Bij het scleroseren (inspuiten) van spataderen gebruikt de arts injecties met een vloeistof (aethoxysclerol). Door deze vloeistof verkleven de vaatwanden en verschrompelen ze. Zo verdwijnt de spatader. Deze behandeling duurt ongeveer 15 minuten.
Voorbereiding
- Neem de bruine en witte elastische kousen mee die u bij het vorige ziekenhuisbezoek hebt meegekregen
- Zorg voor ruimzittende kleding en schoeisel
- Gebruik op de dag van de behandeling geen crème, badolie of bodylotion i.v.m. de pleisters die na de behandeling op uw benen worden geplakt.
Uitvoering van de behandeling
De arts tekent op uw huid de in te spuiten spataderen af met een stift. U neemt plaats op de behandeltafel. Met een dunne naald wordt vervolgens de vloeistof op meerdere plaatsen ingespoten in de spatader. Na het inspuiten worden er rollen met watten over de ingespoten aders gelegd en afgedekt met pleisters.
De witte fixatiekous en de bruine elastische steunkous worden hierover aangetrokken.
Tenslotte vertelt de arts wanneer u voor controle terug moet komen.
Nazorg en controle
Direct na het spuiten moet u in het ziekenhuis15 minuten stevig rondlopen. Zo kan de vloeistof zich goed verdelen in de spatader. Heeft u daarna geen klachten dan kunt u de controleafspraak maken en vervolgens naar huis gaan.
De witte kous en de wattenrollen laat u dag en nacht zitten. De bruine kous gaat hier overheen en draagt u alleen overdag. Deze kous geeft extra steun. Voor het slapen gaan doet u de bruine kous uit en na het opstaan trekt u direct de bruine kous weer aan. De wattenrollen mogen niet nat worden.
De wattenrollen en de witte kous blijven 7 dagen zitten. Na het verwijderen van de wattenrollen dient de bruine kous nog 3 weken overdag te worden gedragen, ook als u weer gaat sporten.
We raden u aan om, verdeeld over de dag, minimaal 2 uur te lopen. Ga niet te veel met de benen over elkaar zitten en ga bij een klemmend gevoel vooral lopen. Sporten waarbij veel wordt gesprongen (bijv. joggen) worden de eerste 3 weken afgeraden. Ook moet u geen zwaar werk gaan verzetten of tillen.
Nadat de injecties zijn toegediend, kunnen er harde, pijnlijke knobbeltjes ontstaan. Deze knobbeltjes verdwijnen meestal vanzelf. Op de plaatsen waar een spatader is behandeld, kan een lichtbruine of rode verkleuring van de huid ontstaan. Dit verdwijnt in de regel binnen enkele maanden. Als u na afloop van de behandeling onder de zonnebank gaat, kunnen de verkleuringen verergeren. Het is raadzaam om de zon gedurende een aantal weken te vermijden i.v.m. kans op huidverkleuring door het zonlicht.
Mocht u klachten krijgen zoals bijvoorbeeld zwelling van het been, pijn in de kuit, benauwdheid of andere klachten dan die in de folder staan vermeld, dan moet u altijd contact met de polikliniek opnemen. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de dokterswacht.
Vragen?
Overige vragen kunt u stellen aan uw behandelend arts.
Polikliniek Dermatologie, telefoonnummer 0512 588 801, keuze 3, op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur.