Algemeen
Bij een okselklierdissectie worden alle lymfeklieren uit de oksel verwijderd. Lymfeklieren zijn te vergelijken met zuiveringsstations, die gezamenlijk het lymfestelsel vormen. Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol bij de afweer van ons lichaam. Lymfeklieren staan in onderling contact door middel van lymfebanen die uiteindelijk uitmonden in de bloedcirculatie. Om deze afvalstoffen te kunnen vervoeren is het lymfestelsel gevuld met lymfevocht.
Voorafgaand aan de operatie wordt er door de mammacareverpleegkundige een armmeting gedaan, dit om een goede uitgangswaarde vast te leggen.
Na de operatie
De arm aan de zijde waar de okselklierdissectie is gedaan wordt hoger op een kussen gelegd om een betere circulatie te krijgen.
Daarnaast krijgt u een kleiner kussentje (Heart Pillow) om het geopereerde gebied te ontzien ook voor in de thuissituatie.
In het operatie gebied wordt een drain achter gelaten, deze wordt meestal de dag na de operatie verwijderd afhankelijk van de hoeveelheid geproduceerd wondvocht.
De dag na de operatie krijgt u bezoek van een fysiotherapeut. Deze zal u uitleggen welke oefeningen u kunt doen om de beweeglijkheid van uw arm en schouder te herstelen en om de lymfestroom te stimuleren. Het is bedoeling dat u deze oefeningen thuis blijft doen totdat de arm weer net zo functioneel is als voor de operatie.
Mogelijke complicaties bij een okselklierdissectie
- Nabloeding; hierbij zwelt het geopereerde gebied in korte tijd op. Een enkele keer is het dan nodig opnieuw te opereren.
- Ontsteking; de wond kan rood en pijnlijk zijn, mogelijk heeft u koorts.
- Wondvocht; er kan zich wondvocht (seroom) ophopen rond de operatiewond. Dit is geen reden tot ongerustheid. Het is een natuurlijk proces. Het wondvocht wordt na verloop van tijd weer door het lichaam op genomen. Wanneer de zwelling/ spanning veel klachten veroorzaakt, is het mogelijk het vocht met behulp van een punctie te verwijderen. Dit is over het algemeen pijnloos, het geeft wel een iets verhoogde kans op wondinfectie. Daarom wordt het vocht alleen weggezogen wanneer u er veel hinder van ondervindt.
- Gevoelloosheid van de huid; dit gebeurt omdat er tijdens de operatie zenuwen beschadigd worden. Ook een deel van de bovenarm kan minder gevoelig of gevoelloos worden. Dit kan tijdelijk of blijvend zijn. Een enkele keer hebben vrouwen na een okselklierdissectie een pijnlijk, branderig gevoel aan de bovenarm. Soms is dit blijvend, maar meestal verdwijnt dit vanzelf weer na een paar maanden.
- Bewegingsbeperking van uw schouder; bijv. niet meer zo hoog kunnen heffen van uw arm als voor de operatie. Met fysiotherapie kan dit behandeld worden.
- Lymfoedeem; dit kan ontstaan in de arm of hand. Soms ontstaat er zwelling in de borst.
Lymfoedeem
- Bij lymfoedeem wordt de hand of arm aan de geopereerde kant in meer of mindere mate dik, omdat er zich vocht in ophoopt. Vaak voelt de arm strak, zwaar, gespannen en moe aan. U kunt ook tintelingen in uw arm en hand voelen. Lymfoedeem kan ontstaan als de lymfklieren in de oksel verwijderd zijn, na uitgebreide bestraling van de oksel of beide. Vooral de combinatie van de okselklierdissectie en bestraling van de oksel geeft een grotere kans op lymfoedeem en pijnklachten van de arm. Lymfoedeem kan enige tijd na de operatie optreden maar ook pas na jaren.Lymfoedeem is te behandelen. Door een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen kunt u zelf meehelpen om lymfoedeem zoveel mogelijk te voorkomen. Van belang is vooral dat problemen snel worden herkend, zodat ook snel kan worden doorverwezen. Verdere informatie kunt u lezen in de folder: “Voorkomen van lymfoedeem”.
Ontslag
Wanneer uw situatie het toelaat en in overleg met de chirurg kunt u naar huis. De wonddrain en het infuus worden verwijderd. U krijgt een controle afspraak mee voor de chirurg en mammacareverpleegkundige. U krijgt dan de uitslag van het onderzochte weefsel en een voorstel voor de eventuele nabehandeling.
Wondverzorging
- U mag 24 uur na de operatie weer douchen.
- Wanneer de wond droog is, hoeft er geen pleister meer op. De huid rondom de wond kan de eerste dagen na de operatie wat verkleurd zijn en soms is het littekengebied wat gezwollen. Naarmate de wond geneest zullen deze klachten afnemen. Als de wond dicht is, kunt u deze masseren met een crème.
- Het is mogelijk dat het wondgebied er minder mooi uitziet door een bloeduitstorting Dit zal in de loop van de weken wegtrekken.
Adviezen voor thuis
- In principe kunt u naar behoefte thuis alles weer doen, voorkom alleen dat u te zwaar tilt of zwaar werk verricht, waardoor er veel spanning op de wond komt. Een operatie wond heeft ongeveer 6 weken nodig om te herstellen. Zie ook folder “Arm- en schouderoefeningen na het verwijderen van de okselklieren”
- Na ongeveer een jaar bereikt het litteken zijn definitieve vorm en kleur. De huid rond het litteken wordt steeds soepeler en gladder.