Spring naar inhoud

Borstkanker - Radiotherapie

Radiotherapie

Radiotherapie (ook wel bestraling genoemd) is de behandeling van kanker door middel van straling. Straling is onzichtbaar en niet te voelen.

Radiotherapie is een plaatselijke behandeling en heeft daarom alleen effect in het gebied dat door de stralenbundel(s) wordt getroffen. 

Na een borstsparende operatie wordt bijna altijd bestraling geadviseerd, omdat dit de kans op het opnieuw ontstaan van een kwaadaardig gezwel sterk verkleint. Indien u een borstamputatie heeft ondergaan, hangt het van de uitslag van de operatie af of bestraling van de borstwand en/of lymfekliergebieden wordt geadviseerd.

Indien u naast bestraling ook chemotherapie krijgt, hangt de volgorde van behandelingen af van de uitslag van weefsel en lymfeklieren.

Radiotherapeut

Na de operatie vindt een kennismaking- en informatiegesprek plaats met de radiotherapeut. Hiervoor gaat u naar een bestralingsinstituut buiten uw eigen ziekenhuis (Leeuwarden, Groningen). Vervolgens stelt de radiotherapeut een behandelplan op.

De radiotherapeut bespreekt met u: 

  • waarom bestraling wordt geadviseerd
  • hoe het behandelschema eruit ziet
  • wat de bijwerkingen kunnen zijn
  • welke technische voorbereiding er nodig is

De behandeling

De bestraling start enkele weken na de laatste chemotherapie of enkele weken na de operatie.

De behandelend arts, de radiotherapeut, begeleidt u tijdens de behandeling met radiotherapie. De afspraken met de radiotherapeut krijgt u via het bestralingscentrum.
 

Indien er bijwerkingen optreden kunt u deze bespreken met de radiotherapeut van het bestralingscentrum.
 


Controle

Na afloop van de radiotherapie krijgt u een controleafspraak met de radiotherapeut. Verdere controleafspraken vinden afwisselend plaats met de radiotherapeut, de verpleegkundig consulent oncologie, de chirurg en (soms) de oncoloog.

Vervoer


U komt in aanmerking voor een vergoeding van de reiskosten voor taxi of eigen vervoer gedurende de bestraling. Informatie hierover kunt u krijgen van uw zorgverzekeraar, de verpleegkundig consulent oncologie en bij de receptie van het bestralingscentrum.
 

Aanvullende informatie kunt u lezen in de informatiefolder of op de websites Radiotherapie Friesland (www.radiotherapiefriesland.nl/) of Radiotherapie UMCG (www.umcg.nl/-/bestraling). Vanuit Nij Smellinghe gaan de meeste patiënten voor bestraling naar het Radiotherapeutisch Instituut Friesland in Leeuwarden. Ook geven we radiotherapie in Groningen of Zwolle, afhankelijk van uw woonplaats en voorkeur.

Download PDF