U bent opgenomen (geweest) op afdeling Chirurgie/Urologie. Deze folder bevat meer informatie over uw aandoening. Cholecystitis is een ontsteking van de galblaas. U bent opgenomen in het ziekenhuis voor een behandeling met pijnstillers, vloeistoffen, en soms antibiotica.
De galblaas
De galblaas ligt onder de lever aan de rechterkant van de bovenbuik. Het is een "reservoir" dat gal opslaat. De galblaas knijpt samen wanneer we eten. Dit leegt de opgeslagen gal terug in de belangrijkste galgang. De gal gaat langs de rest van de galwegen in de twaalfvingerige darm (het eerste deel van de darm na de maag). Gal helpt om voedsel, met name vet voedsel te verteren.
Wat zijn de symptomen van cholecystitis?
Pijn in de bovenbuik is het belangrijkste symptoom. Het is meestal erger aan de rechterkant onder de ribben. De pijn kan uitstralen aan de achterkant of aan de rechter schouder. De pijn heeft de neiging toe te nemen als je diep inademt. Misselijkheid (ziek voelen), braken en koorts zijn ook symptomen.
Wat zijn de oorzaken van cholecystitis?
De meeste gevallen is de oorzaak van cholecystitis galstenen. De meeste mensen met galstenen hebben geen symptomen of problemen en weten niet eens dat ze galstenen hebben. Cholecystitis is een probleem dat kan optreden bij galstenen. Een galsteen komt vast te zitten in de buis die gal afvoert uit de galblaas naar de galwegen. Gal hoopt zich op in de galblaas, deze wordt daardoor uitgerekt. Hierdoor kunnen de wanden van de galblaas ontstoken raken. In sommige gevallen kan de ontstoken galblaas ook geïnfecteerd raken.
Hoe wordt de diagnose cholecystitis gesteld?
Vaak wordt er een echo gemaakt om de diagnose te stellen. Eventueel wordt er aanvullend een CT scan gemaakt. Ook wordt er bloed bij u afgenomen.
Wat is de behandeling voor cholecystitis?
Meestal besluit de arts dat u tijdelijk een vloeibaar dieet moet volgen. Zo kan de galblaas tijdelijk even rust krijgen. Wanneer het dieet uitgebreid wordt, wordt geadviseerd vetarm te gaan eten. Vaak krijgt u een infuus met vloeistof, eventueel met pijnstillers en antibiotica. Om de gal afvloed te waarborgen kan er een drain geplaatst worden in de galblaas of galwegen. De radioloog zal via de huid een drain plaatsen om de gal te laten aflopen. Het plaatsen van de katheter is vaak een tijdelijke oplossing totdat de chirurg de oorzaak van het probleem behandeld heeft.
Vaak wordt een aantal weken gewacht met het verwijderen van de galblaas via een operatie. Zo kan de ontsteking tot rust komen (‘afkoelen’). In sommige situaties besluit de arts toch direct te opereren. Voor meer informatie over de operatie verwijzen wij u naar de folder ‘Verwijderen van de galblaas’.
Contact
Indien u na ontslag weer klachten krijgt, dan kunt u tot de eerstvolgende afspraak op de polikliniek contact opnemen met:
Binnen kantoortijden met polikliniek Chirurgie (0512) 588 809.
Buiten kantoortijden met de Spoedeisende Hulp (0512) 588 145.