Uw specialist heeft bij u een hydradenitis geconstateerd. Dat is een ontsteking van een zweetklier. Deze folder geeft u globale informatie over een hydradenitis. Het is goed u te realiseren dat deze aandoening en de behandeling voor iedereen weer anders kan zijn.
Wat is een hydradenitis?
Een hydradenitis is een zweetklierontsteking. Over het hele lichaam zitten zweetklieren. Deze spelen een rol bij het transpireren of zweten. Dit zijn de eccriene zweetklieren. De zweetklieren geven een geur af, de bekende zweetgeur. Daarnaast bestaat nog een tweede soort, de apocriene zweetklieren. Deze zitten alleen in de oksels en in de liezen. Bij deze soort kunnen ontstekingen ontstaan. Het is een onschuldige maar vervelende afwijking. Soms moet deze operatief worden behandeld.
Wat zijn de klachten by hydradenitis?
Er ontstaat een zwelling, roodheid en pijn in een oksel of liesstreek. Soms ontwikkelt zich daarna een abces, die kan doorbreken. Het probleem kan zich uitbreiden over meer zweetklieren. Hierdoor ontstaat een groter gebied met zwelling en roodheid.
Diagnose
De arts kan dit probleem door lichamelijk onderzoek voldoende beoordelen. Daarom is aanvullend onderzoek vaak niet nodig. Er zijn twee varianten: een acute (plotselinge) ontsteking met abcesvorming en een chronische (aanhoudende) vorm met afwisselend meer en minder klachten. De afwijking kan beperkt blijven tot een klein gebiedje of zich uitbreiden over een groot gebied in de oksel of lies.
Wat zijn de behandelmogelijkheden?
Afhankelijk van de situatie is de behandeling ‘conservatief’ of ‘operatief’.
Conservatief
Conservatieve behandelmethode wordt vaak gekozen als er sprake is van een lichte vorm van ontsteking. Soms kan er een antibioticakuur worden
voorgeschreven. Verderop in deze folder staat bij 'Wat u verder nog moet weten' een aantal leefregels die helpen het gebied rustig te houden.
Operatief
De operatie wordt vaak gekozen als er sprake is van:
- Een abces (dan wordt er acuut geopereerd);
- Bij een steeds terugkomende (recidiverende) en meer uitgebreide ontstekingsproblemen. De operatie gebeurt op afspraak;
- Bij zeer uitgebreide, meestal lang bestaande problemen die niet op een andere wijze tot rust te brengen zijn. Het hele gebied in de oksel of lies wordt verwijderd. Het gebied wordt bedekt met een huidtransplantaat. Deze zeer grote ingreep is slechts zelden noodzakelijk.
Daarom wordt hier niet verder op ingegaan in deze folder.
Bij een beperkte afwijking wordt vaak een kleine poliklinische operatie onder lokale verdoving gedaan. Gaat het om een groter gebied of is er sprake van hetzelfde probleem op meer plaatsen, dan wordt de operatie uitgevoerd via de dagbehandeling of een korte opname, onder algehele narcose.
Mogelijke complicaties
Bij deze operatie zijn er de normale risico's op complicaties. Maar de kans op een infectie is bij deze ingreep wat groter. De ontsteking in de zweetklieren kan zich, ondanks de operatie, uitbreiden naar andere zweetklieren. Daardoor kan
een volgende operatie al spoedig noodzakelijk worden. Ook kan er een nabloeding optreden.
Na de operatie
Als de ingreep onder plaatselijke verdoving gebeurd, is het gevoel één tot twee uur na de ingreep weer normaal. De pijn na de ingreep valt erg mee. Soms is de eerst avond en nacht een lichte pijnstiller prettig (bijvoorbeeld paracetamol).
- Vanaf de dag na de ingreep moet u twee- tot driemaal per dag, douchen of wassen, met 'zeepvrije' (PH-neutraal) zeep of een 'zeepvrije' douchegel.
- Met behulp van de douchekop de wond schoonsproeien is een goede methode.
- Dep daarna het wondgebied zachtjes droog en bedek het met een gaasverband.
- Zwemmen wordt afgeraden omdat het water doorgaans niet schoon genoeg is.
De hechtingen (indien aanwezig) worden na ongeveer één week verwijderd. U krijgt daarvoor een afspraak op de polikliniek. De genezing van deze wond kan wat langer duren. Over het algemeen is de wond binnen drie tot vier weken goed dicht.
Wat u verder nog moet weten
Een aantal leefregels is van belang:
- Dagelijks goed schoonhouden van de oksels en de liesgebieden.
- Gebruik eventueel een 'zeepvrije' zeep of 'zeepvrije' douchegel.
- Goed droogdeppen van deze gebieden na het wassen.
- Gebruik geen poeders in de oksels of in de liezen.
- Draag geen strak zittende of schurende kleding.
- Gebruik alleen een deodorant die geen transpiratieremmer (antiperspirant) bevat.
In het algemeen geldt dat u na deze ingreep weer mag ondernemen wat u kunt. Behalve als uw arts anders adviseert. Als er problemen zijn wanneer u weer thuis bent, neem dan contact op met uw huisarts of de specialist.
Deze folder werd samengesteld samen met de Commissie Voorlichting van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde.