Spring naar inhoud

Ingegroeide teennagel

U bent bij de specialist geweest in verband met een ingegroeide teennagel. Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten van een ingegroeide teennagel en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat een aandoening en de behandeling voor iedereen weer anders kan zijn.

Wat is een ingegroeide teennagel en hoe ontstaat het?


Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij een grote teen. De binnen- of buitenrand van de nagel is in de huid gegroeid. Dit geeft irritatie, pijn of een ontsteking. Waarom een teennagel ingroeit, is niet helemaal duidelijk. Een bekende oorzaak is het te kort en schuin afknippen van de nagel. Andere mogelijke oorzaken zijn verkeerd schoeisel (te nauw, te klein) of een afwijkende bouw van de teen (licht gekanteld). Hierdoor drukt bij het lopen een nagelrand te veel in de huid.

Is er meer onderzoek nodig?


Meestal is er geen extra onderzoek nodig. Behalve als er een verminderde doorbloeding van de voeten bestaat. Heeft u last van etalage benen (regelmatig stoppen tijdens het lopen door pijn in de kuit) of heeft u suikerziekte? Meld dit dan aan uw behandelend arts. Dit geldt ook voor patiënten, die afwijkingen hebben aan de hartkleppen.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?


Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden. Welke behandelingsmethode wordt gebruikt, hangt af van de ernst van ingroeiing. De nagelrand is een beetje ingegroeid of dreigt in te groeien en veroorzaakt irritatie. Vaak zijn eenvoudige maatregelen voldoende. De nagelrand kan worden opgehoogd door een wattenbolletje onder de nagel te schuiven en/of de huid regelmatig naar beneden te masseren. De mate van ingroei is erger en geeft pijn of veroorzaakt een ontsteking Een versmalling van de nagel is nodig. Zo'n versmalling gebeurt door de nagelrand weg te knippen. In de nagelhoek wordt een stukje nagelwortel vernietigd met een etsende vloeistof (phenol). Soms wordt eerst een stuk nagelwortel verwijderd voordat de etsende stof wordt aangebracht. De nagel blijft na deze ingreep iets smaller. Deze operaties aan de teennagel worden poliklinisch uitgevoerd. De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving door een tweetal verdovingsprikken aan de teenbasis. Uw arts overlegt met u welke behandeling in uw situatie het beste lijkt. Aan het einde van de ingreep wordt er een dik verband aangelegd.

Na de chirurgische behandeling


Wij adviseren de voet 1 tot 2 dagen hoog te houden. Dit geeft minder kans op pijn en nabloedingen. Als u pijn heeft dan kunt u twee paracetamoltabletten van 500 milligram innemen, maximaal 4 x per dag. Deze tabletten kunt u kopen bij iedere drogist en worden niet door de verzekering vergoed. Het verband dat na de ingreep wordt aangelegd kunt u na 1 dag verwijderen. Als het verband moeilijk loslaat, kunt u het verband eerst 15 minuten weken in een teiltje met water. Het is goed de voet 1 tot 2 maal per dag te spoelen met lauw water. Droog de voet hierna goed af en bedek de wond met een pleister. Het is normaal dat er de eerste 10 dagen wat (geel)  wondvocht in de pleister komt, maar dit stopt vanzelf. Normaal lopen is, afhankelijk van de pijn, meestal na een tot twee dagen mogelijk. Uw normale werk kunt u dan ook weer uitvoeren. In principe hoeft u niet voor controle te komen. Maar als er problemen zijn, neem dan contact op met de polikliniek Chirurgie.

Mogelijke complicaties


Bij elke ingreep is er een kleine kans op complicaties. Maar bij deze operaties komen nabloedingen weinig voor, en infecties zelden. Als na twee dagen de teen pijnlijker wordt, of als de hele grote teen rood wordt, neem dan contact op met de polikliniek Chirurgie. Deze verschijnselen kunnen duiden op een infectie. Soms kan de nagel weer opnieuw ingroeien (ongeveer in 5%): ondanks de
poging de wortel van de nagel te versmallen.

Deze folder is in samenwerking met de Commissie Voorlichting van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde samengesteld.

Download PDF