Spring naar inhoud

Hoe verder, ondersteuning bij de gevolgen van kanker

U moet verder met de diagnose kanker. Tijdens of na de ziekte kunt u te maken krijgen met klachten of problemen, die met uw ziekte samenhangen. Deze klachten kunnen tijdens of na de behandeling optreden. Dat kunnen klachten van lichamelijke aard zijn of klachten op emotioneel, relationeel, sociaal of spiritueel gebied. In Nij Smellinghe zijn verschillende deskundigen aan het werk die u kunnen ondersteunen bij het verhelpen van deze klachten.
In deze folder treft u informatie aan over de Lastmeter en de verschillende hulpverleners waarop u in Nij Smellinghe een beroep kunt doen.

De Lastmeter

Om zicht te krijgen en te houden op hoe het met u gaat, vragen wij u het bijgevoegde formulier, de Lastmeter, in te vullen. Door de Lastmeter regelmatig in te vullen tijdens de behandeling maar ook in de controlefase krijgen hulpverleners beter zicht op hoe het met u gaat in de loop van de tijd. Zo krijgen ze ook beter in beeld aan welke ondersteuning u eventueel behoefte hebt. Het uiteindelijke doel is dat u zich goed voelt en de juiste steun ervaart tijdens uw ziekteproces.

Hoe werkt het in praktijk?

Wanneer u een bezoek aan uw specialist of oncologieverpleegkundige brengt, vult u van te voren thuis de Lastmeter in. Neem deze mee naar het ziekenhuis. In praktijk is dit ongeveer eens in de 3 maanden. U krijgt daarom een aantal kopieën van de Lastmeter mee naar huis. Het is aan uzelf om deze Lastmeter regelmatig in te vullen.
U geeft de Lastmeter aan uw specialist, verpleegkundige of polimedewerker. Vervolgens bespreekt u deze met de specialist of verpleegkundige. Samen bekijkt u of doorverwijzing naar een andere zorgverlener u kan helpen.

Verpleegkundig consulenten oncologie

De verpleegkundig consulenten oncologie zijn gespecialiseerd in de verpleegkundige zorg voor mensen met kanker. Zij geven informatie, advies en ondersteuning tijdens de behandeling en erna. Ook kunnen ze begeleiding bieden bij het maken van keuzes uit verschillende behandelingen. Er is veel aandacht voor het omgaan met de veranderde situatie. Maar ook voor de emoties die dit oproept en de invloed die dit heeft op uw partner, gezin en anderen in uw omgeving. Ook voor praktische zaken, zoals het inschakelen van thuiszorg en het regelen van hulpmiddelen kunt u bij hen terecht.

Verpleegkundig consulenten oncologie, Chirurgie

U kunt bij hen onder meer terecht voor informatie rondom borstkanker, darmkanker en huidkanker. U kunt hierbij denken aan informatie over de behandeling, de operatie, problemen na de operatie, hormoontherapie, bestraling, borstprotheses, borstreconstructie, lymfoedeem, patiëntenverenigingen en erfelijkheidsonderzoek. Ook de begeleiding bij het krijgen, dragen en verzorgen van een stoma wordt door deze stoma- en mammacareverpleegkundigen verzorgd.

Verpleegkundig consulenten oncologie, Urologie

Zij geven informatie over de behandelingen van prostaatkanker. Bijvoorbeeld operatie, bestraling, waakzaam wachten en hormoontherapie. Maar ook de mogelijke gevolgen ervan, onder andere incontinentie en impotentie.
Bij bepaalde vormen van blaaskanker geven zij blaasspoelingen. Ook informeren ze u hoe te handelen bij de mogelijke bijwerkingen zoals een niet te onderdrukken aandrang.


Verpleegkundig consulenten oncologie, Interne Geneeskunde

Bij hen kunt u terecht voor informatie over longkanker, gynaecologische kanker en overige kankersoorten. U moet hierbij denken aan informatie over de ziekte zelf, de behandeling ervan met chemotherapie en de gevolgen/bijwerkingen van deze behandeling. Verder kunnen zij u advies geven over hoe om te gaan met symptomen van uw ziekte, bijvoorbeeld: pijn, vermoeidheid, geheugen- of concentratiestoornissen of een verminderde eetlust.

Medisch Maatschappelijk Werk

Als u te horen hebt gekregen, dat u kanker heeft, krijgt u in korte tijd veel te verwerken. Uw leven en dat van uw naasten wordt mogelijk beheerst door de ziekte en de vraag of u beter kunt worden. Een ieder moet in deze nieuwe situatie op een eigen manier weer een weg vinden.
De medisch maatschappelijk werker kan hierbij helpen met één of meerdere gesprekken. Die kunnen gaan over hoe om te gaan met de diagnose kanker, de lichamelijke gevolgen en de emotionele verwerking ervan. Ook praktische vragen op het gebied van financiën, werk en huisvesting kunnen aan de orde komen.
De medisch maatschappelijk werker biedt hulpverlening aan zowel patiënt als partner, kinderen en andere betrokken dierbaren.

Medische Psychologie

Na of tijdens de behandeling van kanker kan het zijn dat het u moeite kost om de ziekte, de behandeling en de gevolgen te verwerken. Dit kan tot uiting komen in psychische klachten zoals veel piekeren, stemming- of angstklachten of problemen in de omgang met anderen. De klinisch psycholoog brengt samen met u die problemen in kaart en biedt hulp om de klachten te verminderen. Binnen dit ziekenhuis zijn de psychologen daarvoor geschoold in de kortdurende oncologische psychotherapie.

Geestelijke Verzorging

De diagnose kanker kan veel vragen bij u oproepen. Vragen over het leven, vragen over de dood. Vragen over de zin van waar u nu allemaal doorheen moet. Vragen over wat er nog te hopen valt. Vragen over het verleden en over de toekomst. Vragen omtrent keuzes, die u misschien moet maken en die u mogelijk in verwarring brengen.
Deze en andere vragen kan de geestelijk verzorger met u verkennen. Hij/zij helpt u zo om de ziekte een plek te geven in uw bestaan. Dan kan in één of meerdere gesprekken, dat kan ook in vorm van bijvoorbeeld een ritueel.
De geestelijk verzorger is beschikbaar voor u en uw naasten, ongeacht uw geloof- of levensovertuiging.

Diëtetiek

Een ziekte als kanker en de behandeling vraagt veel van het lichaam. Om uw conditie te behouden en gewichtsverlies te voorkomen is het mogelijk dat u extra energie, vocht en voedingsstoffen nodig heeft. De diëtist kan u hierover adviseren voor, tijdens en na de behandeling. U kunt bij haar terecht met vragen en problemen over: verminderde eetlust, misselijkheid en braken, smaak- en reukverandering, slik- en kauwproblemen, gewichtsveranderingen en stoelgangproblemen.

Ergotherapie

De ergotherapeut richt zich niet op de ziekte, maar op de praktische gevolgen ervan bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Voor praktische problemen die u ondervindt op het gebied van wassen, kleden, huishouden, werk, hobby’s kunt u bij de ergotherapeut terecht. De ergotherapeut zoekt samen met u naar adequate oplossingen, om weer zo zelfstandig mogelijk te functioneren.

Fysiotherapie

Voor problemen die te maken hebben met bewegen en het bewegingsapparaat kunt u bij de fysiotherapeut terecht. In uw geval zijn dat veelal problemen als vermoeidheid, conditieverlies en spierzwakte. De fysiotherapeut kan u begeleiden en adviseren bij het verdelen van uw energie, het stellen van uw grenzen en het opbouwen van uw kracht en conditie. De duur, intensiteit en aard van de behandeling zijn afhankelijk van uw doel en/of vragen.

Revalidatieprogramma Herstel & Balans®

De ziekte kanker en de intensieve behandelingen hebben vaak gevolgen, die het functioneren en welbevinden kunnen belemmeren. Revalideren met Herstel & Balans is gericht op het opheffen, verminderen en leren omgaan met restklachten zoals vermoeidheid, conditieverlies, pijn, onzekerheid over de toekomst en eventueel neerslachtigheid. Herstel & Balans is een programma dat afstemt op individuele behoeften. De deelnemers zijn gericht bezig met herstel op lichamelijk, geestelijk en sociaal niveau.

Vragen?

Als u over de informatie in deze folder nog vragen hebt kunt u contact opnemen met de
Verpleegkundig consulenten Oncologie, Chirurgie: telefoon (0512) 588 521
Verpleegkundig consulenten Oncologie, Interne Geneeskunde: telefoon (0512) 588 559.

Download PDF