Spring naar inhoud

Aderlating bij Hemochromatose - dagverpleging

Bij u is Hemochromatose (ijzerstapeling) geconstateerd. Hiervoor wordt u behandeld met aderlating op de afdeling dagverpleging. Deze folder geeft u informatie over de ziekte en de daarbij behorende behandeling.

Definitie


Hemochromatose is een (erfelijke) stofwisselingsziekte. Er wordt door het lichaam meer ijzer uit de voeding opgenomen dan nodig is. Dit teveel aan ijzer wordt als nutteloze voorraad opgeslagen (‘gestapeld’) in diverse organen en weefsels. Dat kan leiden tot (ernstige) beschadiging(en) aan organen, weefsel en gewrichten, en kan zelfs functie-uitval van organen tot gevolg hebben.

Behandeling via aderlating


Hemochromatose wordt behandeld door aderlatingen. Dit is het aftappen van bloed. De bloedcellen bevatten ijzer. Door de aderlatingen neemt het ijzergehalte in het lichaam af. Het afgetapte bloed wordt weer door het lichaam aangemaakt, waarbij het overige ijzer wordt gebruikt. Meestal begint men met één aderlating per week. Gemiddeld duurt het een jaar voordat al het ijzer verwijderd is. Daarna zijn een paar aderlatingen per jaar voldoende. Omdat er niets gedaan kan worden aan de oorzaak van de ziekte, moet u deze behandeling uw hele leven volhouden.

Opname op de afdeling dagbehandeling


U meldt zich bij de opnamebalie in de centrale hal (hoofdingang). Vervolgens gaat u naar de afdeling dagbehandeling. Daar gaat u met de verpleegkundige naar een kamer waar de behandeling op een bedbrancard plaatsvindt.

Hoe wordt de behandeling uitgevoerd?


Op de plek van de afname wordt uw arm gedesinfecteerd. Er wordt een infuusnaald in een ader ingebracht. Via een slangetje wordt uw bloed opgevangen in een afnamezak. Zo kan de juiste hoeveelheid afgenomen bloed met behulp van een weegschaal worden vastgesteld en geregistreerd. Van iedere bloedafname wordt een kleine hoeveelheid onderzocht door het laboratorium. De bloedwaarden komen in uw dossier. De resterende afgenomen hoeveelheid bloed wordt afgevoerd en vernietigd. De hele procedure duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. Op de dagverpleging kunt u de uitslagen van de vorige keer opvragen en in uw persoonlijk boekje noteren.

Na het onderzoek


Na de aderlating is het goed om enige tijd te blijven liggen. Zo kan uw lichaam zich aanpassen aan de nieuwe situatie. U bent in korte tijd ongeveer 10% van uw bloedhoeveelheid (ongeveer 0,5 liter) kwijtgeraakt. Als u direct na de bloedafname opstaat, kunt u slap of duizelig worden. Tijdens deze rusttijd kunt u het beste iets drinken en/of eten. U krijgt een kopje koffie of thee aangeboden. We raden u aan om tot ongeveer een uur na de aderlating geen zware dingen te dragen met de arm waarin geprikt is.

Enkele tips

  • Wees voorzichtig met multi-vitamines; deze bevatten vaak erg veel ijzer;
  • Thee drinken tijdens de maaltijd vermindert de opname van ijzer;
  • Zorg ervoor dat u op de dag vóór de aderlating voldoende drinkt (ongeveer 2,5 liter);
  • Soms gaat het aanprikken van de aders wat moeizaam. Wij verzoeken u dit van tevoren zelf aan te geven. Overleg met de verpleegkundige wat er aan te doen is;
  • Gedurende de periode van aderlatingen is gezonde voeding van groot belang, omdat er behalve ijzer ook andere essentiële bouwstoffen verloren gaan; • U krijgt geen dieet opgelegd, maar kunt wel rekening houden met de ijzerwaarde van voedsel. Meer voedingsadviezen vindt u op de website van de Hemochromatosevereniging; www.hemochromatose.nl.

Vragen?


Als u nog vragen heeft, kunt u die stellen aan de betreffende verpleegkundige.

Voor meer informatie kunt u ook terecht bij de patiëntenvereniging:
Hemochromatose Vereniging Nederland

Secretariaat: Zandheuvel 66,
4901 HX Oosterhout
tel/fax: 0162 433681
e-mail: info@hemochromatose.nl

Download PDF