Spring naar inhoud

Een tandheelkundige behandeling onder algehele anesthesie

Inleiding


Vandaag heeft:

  • u
  • uw kind
  • de door u begeleide patiënt(e) met lichamelijke en/of verstandelijke beperking een tandheelkundige behandeling ondergaan onder algehele narcose.


Graag geven wij u informatie over wat u kunt verwachten als er een behandeling is uitgevoerd aan tanden, kiezen of wortelresten of een andere operatieve behandeling. Wanneer er in de tekst ‘u’ staat, bedoelen we hiermee de patiënt die behandeld is. Daarom kunt u daar waar ‘u’ staat, ook ‘uw kind’ of ‘de door u begeleide patiënt’ lezen.

Behandeling

Wanneer naar huis?


Na de behandeling verblijft u enkele uren op de verpleegafdeling.

  • Als het herstel van de narcose goed verloopt, en dat is meestal zo, mag u in de loop van de dag/avond naar huis.
  • Als het herstel minder spoedig verloopt, kan het zijn dat u een nacht in het ziekenhuis moet blijven. De anesthesist/tandarts draagt dan de medische zorg over aan een medisch specialist.

Verdoving


Tijdens de narcose wordt er soms een plaatselijke verdoving gegeven in de mond. Dit kan een dove lip veroorzaken, tot enkele uren na de narcose. Pas op dat u niet op uw lip of wang bijt! Het gevoel in de mond is misschien wat verminderd door de plaatselijke verdoving. Ook kan uw mond anders aanvoelen door de verwijdering van tanden of kiezen of het aanbrengen van vullingen.

Pijn


Na het uitwerken van de narcose kunt u pijn krijgen. Dit is goed te bestrijden met pijnstillers. Deze kunnen tijdens de narcose worden toegediend of op de verpleegafdeling worden (mee)gegeven. Eventuele andere pijnstillers kan uw behandelend arts voorschrijven, als dit nodig is. Thuisgekomen kunt u het beste paracetamol gebruiken als pijnstiller. Hieronder kunt u lezen hoeveel pijnstillers u mag gebruiken bij pijn.
Volwassenen: paracetamol 500 mg, 2 tabletten per 6 uur. Max 8 per dag.
Kinderen > 12 jaar: paracetamol 500 mg, 1 tablet per keer. Max 4 per dag.
Kinderen 6-12 jaar: paracetamol 500 mg,  1 tablet per keer. Max 3 per dag . Toedieningsinterval tussen 2 opeenvolgende doses: minimaal 6 uur
Kinderen 4-6 jaar : paracetamol 240 mg (zetpil), zo nodig max 4 keer per dag 1 tablet/zetpil. Toedieningsinterval tussen 2 opeenvolgende doses: minimaal 6 uur

Nabloeding


De eerst uren na de behandeling kunnen de wondjes van verwijderde tanden en kiezen nog wat bloeden. Dit gaat vanzelf over. Ga niet spoelen! Hierdoor lossen de bloedstolsels op en beginnen de wonden opnieuw te bloeden. Ook het speeksel kan de eerste dag na de ingreep nog wat rood van kleur zijn. Slik bloed en speeksel niet in, maar spuug het uit. Want van bloed in de maag kunt u misselijk worden. De eerste uren kan er misschien nog een beetje bloed uit de neus komen of via de neus in de keel lekken. Dit komt doordat de beademing tijdens de narcose meestal via een slangetje door de neus loopt. Hierdoor kan het neusslijmvlies wat zijn aangetast en gaan bloeden. Ga niet uw neus snuiten. Hierdoor begint de bloeding mogelijk opnieuw.

Wanneer een wond in de mond opnieuw gaat bloeden of het bloeden wordt erger, dan kunt u het volgende doen:

  • Neem een steriel verbandgaasje of een schone zakdoek. Vouw het gaasje 2x dubbel of leg een knoop in de zakdoek. Dat gaasje of de knoop legt u op de wond in uw mond. 
  • Daarna stijf dichtbijten en een half uur volhouden. Blijf constant druk op de wond uitoefenen.
  • Haal het gaasje of de knoop uit uw mond.
  • Als de wond daarna nog blijft bloeden, neem dan contact op met de dienstdoende arts.  

Voorkomende bijverschijnselen

Zwelling


De wang kan flink gaan opzetten. Deze zwelling is na 2 dagen (48 uur) het grootst. Daarna wordt de zwelling langzaam minder. Dit is een normaal gevolg van de ingreep. Soms is er een bloeduitstorting. De wang blijft dan langer dik en verkleurd, maar dat is niet ernstig.

Vermoeid gevoel
Pijn bij het oor
Beperkte mondopening


Dit zijn veel voorkomende verschijnselen, vooral wanneer de behandeling achter in de mond heeft plaatsgevonden. Het kaakgewricht en de kauwspieren zijn onder narcose enigszins opgerekt om er goed bij te komen. Na enige dagen is de mondopening weer normaal. U kunt zelf proberen de mond steeds weer wat verder te openen door te oefenen. Zo bevordert u dat de kaak weer wat soepel gaat bewegen. Ook kunt u wat keelpijn hebben.

Voeding


De eerste twee dagen kunt u het beste zachte voeding eten. U hoeft geen maaltijden over te slaan. U mag evenveel eten als normaal. Voedsel en dranken mogen niet te heet zijn, bij voorkeur lauw.

Mondhygiëne


Het is beter de eerste dag na de ingreep niet te spoelen. U moet wel uw tanden en kiezen poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van de wonden. Vanaf de tweede dag kunt u de mond enkele keren per dag spoelen met lauw zout water (een theelepel zout op een halve liter water). Of u kunt uw mond spoelen met chloorhexidine mondspoeling, als u hiervoor een recept heeft meegekregen.

Roken en alcohol


U mag de eerste dag na de ingreep niet roken en geen alcohol drinken. Beide zijn slecht voor de wondgenezing.

Hechtingen


De eventueel aangebrachte hechtingen lossen vanzelf op of verdwijnen spontaan. Soms is het nodig een ander hechtmateriaal gebruiken. In dat geval worden de hechtingen na ongeveer een week verwijderd tijdens een controlebezoek op de polikliniek.

Wanneer bellen

  • Het is mogelijk dat u de eerste dagen een beetje temperatuurverhoging hebt. Alleen als de koorts boven de 39 graden komt, is het goed om ons te bellen.
  • Als u na vier of vijf dagen nog steeds erge pijn hebt,
  • Als de zwelling na vier of vijf dagen niet afneemt, maar juist toeneemt.
  • Natuurlijk kunt u ook bellen als u zich ongerust maakt.


Tijdens kantooruren:
Afdeling Bijzondere Tandheelkunde: (0512) 588 802 of uw eigen tandarts of dienstdoende tandarts.

Buiten kantooruren en in het weekend: 
Dienstdoende tandarts in uw omgeving. Mocht de tandarts nog aanvullende informatie willen kan hij/zij contact opnemen met de arts die u behandeld heeft.

Download PDF