Uw behandelend arts en/of verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Allopurinol. In deze folder krijgt u informatie over de werking en het gebruik van Allopurinol en hoe u moet handelen in geval van bijwerkingen. Deze folder is echter géén vervanging van de bijsluiter. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u daarmee bij uw behandelend arts of IBD-verpleegkundige terecht.
Algemeen
De oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is niet bekend. De behandeling is gericht op het onderdrukken van ontstekingsreacties. Dit leidt tot vermindering van klachten en verkleint de kans op complicaties die zich bij deze ziektes voor kunnen doen. Medicijnen kunnen de darmontstekingen onderdrukken, maar ze kunnen de ziekte niet definitief genezen. Na het afbouwen van of stoppen met medicijnen kunnen de ontstekingen en daarmee de klachten weer terugkomen.
Indicatie
Uw behandelend arts heeft u eerder azathioprine of 6-Mercaptopurine (Imuran of Purinethol) voorgeschreven om uw darmontsteking te onderdrukken. Deze medicamenten worden in het lichaam omgezet in een werkzame stof en een bijproduct. Bij u blijkt dat er teveel van het bijproduct gemaakt wordt en te weinig van de werkzame stof is. Dit maakt dat het medicijn enerzijds onvoldoende werkt en anderzijds zelfs kan leiden tot bijwerkingen. De omzetting kan gecorrigeerd worden door toevoeging van het middel allopurinol, een medicijn wat vooral bij de behandeling van jicht wordt toegepast.
Door toevoeging van allopurinol wordt er meer werkzame stof gemaakt en minder bijproduct. Het is daarom belangrijk dat de dosering van de azathioprine of 6-mercaptopurine verlaagd wordt tijdens het gebruik van allopurinol. Tevens dient net als bij het starten van azathioprine / 6-Mercaptopurine het bloed na toevoeging van allopurinol in de eerste weken extra gecontroleerd te worden.
Bijwerkingen
Bijwerkingen komen weinig voor bij gebruik van allopurinol. Allergische huidreacties, zoals huiduitslag, worden het meest beschreven. Daarnaast kunnen in zeldzame gevallen misselijkheid en braken optreden. Uiteraard blijven de mogelijke bijwerkingen van azathioprine of 6-Mercaptopurine onverminderd gelden wanneer u daarnaast allopurinol gebruikt.
Bron
N-IBD Informatiefolder uitgave mei 2022. Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en MDL artsen binnen respectievelijk het Nurses of Inflammatory Bowel Disease (NIBD) en de IBD commissie binnen de Nederlandse vereniging voor MDL artsen en in samenwerking met Crohn & Colitis NL, als vertegenwoordiger van IBD-patiënten. Deze folder is ontwikkeld conform N-IBD richtlijnen om uniformiteit binnen de voorlichting ten aanzien van IBD patiënten in Nederlandse zorginstellingen na te streven.
Download PDF