Spring naar inhoud

Uw behandelend arts en/of MDL verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van budesonide. In deze folder krijgt u informatie over de werking en het gebruik van budesonide en hoe u moet handelen in geval van bijwerkingen. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u daarmee terecht bij uw behandelend arts of IBD-verpleegkundige. Deze folder is géén vervanging van de bijsluiter.

Algemeen

De oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is niet bekend. De behandeling is gericht op het onderdrukken van ontstekingsreacties. Dit leidt tot vermindering van klachten en verkleint de kans op complicaties die zich bij deze ziektes voor kunnen doen. Medicijnen kunnen de darmontstekingen onderdrukken, maar ze kunnen de ziekte niet definitief genezen. Na het afbouwen van of stoppen met medicijnen kunnen de ontstekingen en daarmee de klachten weer terugkomen.

Werking

Budesonide behoort tot de groep geneesmiddelen die bijnierschorshormonen of corticosteroïden worden genoemd en werken ontstekingsremmend. De werkzame stof budesonide zit in een capsule met vertraagde afgifte of in een klysma. Dit betekent dat de werkzame stof pas in het laatste deel van de darmen vrijkomt. Dit is de plek waar de ontstekingen zich meestal bevinden. Het kan enkele weken duren voor u het effect van budesonide merkt. Budesonide werkt veelal lokaal in de darmen, maar kan in hogere doseringen ook invloed hebben op de afweer.

Gebruik

Budesonide is verkrijgbaar als Budenofalk, Cortiment en Entocort, in tabletvorm, als granulaat of (schuim)klysma voor rectaal gebruik. Budesonide heeft grotendeels een lokale werking (in de darm). Daardoor zijn er minder bijwerkingen dan bij prednison, dat minder lokaal werkt. Uw behandelend arts kiest voor budesonide op basis van de ernst, locatie en uitgebreidheid van de ontstekingen. Vooral de locatie van de ontstekingen in de darm bepaalt de keuze voor tabletten, granulaat, klysma’s of schuim.

Bijwerkingen

De mogelijke bijwerkingen van budesonide zijn vergelijkbaar met die van prednison, maar komen minder vaak voor en zijn milder dan bij prednison. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • Koorts, pijn bij plassen, hoesten en pijnlijke keel, veroorzaakt door een verminderde weerstand tegen infecties. Informeer uw arts bij het optreden van deze klachten
  • Maagklachten, veroorzaakt door meer maagzuurproductie
  • Langdurig gebruik van budesonide kan mogelijk botontkalking veroorzaken. Uw arts kan u dan een combinatie van kalktabletten en vitamine D voorschrijven. Mogelijk zult u ook een onderzoek naar de botdichtheid krijgen
  • Dikker worden van het gezicht en romp. Dit is een tijdelijk effect. Bij lage doseringen en kortdurend gebruik treden deze verschijnselen meestal niet op. Tijdens gebruik van budesonide houdt het lichaam vocht vast. Dit veroorzaakt gewichtstoename. Ook heeft u meer eetlust door predni(so)lon. Probeer hier niet teveel aan toe te geven, om extra gewichtstoename te beperken
  • Koorts, pijn bij plassen, hoesten en pijnlijke keel, veroorzaakt door een verminderde weerstand tegen infecties. Neem altijd contact op met uw arts als u (een van) deze bijwerkingen heeft. Belangrijk om te weten: budesonide kan koorts onderdrukken. Koorts is een signaal van een ontsteking en kan door prednis(ol)on gemaskeerd worden. De kans op bijwerkingen is het kleinst bij rectale toediening van budesonide via een (schuim)klysma of zetpil

Vaccinaties

De griepprik of hepatitisvaccinatie zijn veilig bij het gebruik van budesonide. Vaccinaties met verzwakte levende vaccins, zoals bof, mazelen, rode hond (BMR), gele koorts of BCG kunnen niet toegediend worden. Overleg met uw arts over vaccinaties.

Zwangerschap en borstvoeding

Het gebruik van budesonide tijdens de zwangerschap is niet uitvoerig onderzocht. Daarom wordt het middel alleen voorgeschreven tijdens de zwangerschap als dit strikt noodzakelijk is. Overleg met uw arts indien u een kinderwens heeft of zwanger bent. Het geven van borstvoeding bij gebruik van budesonide wordt afgeraden.

Bron

N-IBD Informatiefolder uitgave mei 2022. Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en MDL artsen binnen respectievelijk het Nurses of Inflammatory Bowel Disease (NIBD) en de IBD commissie binnen de Nederlandse vereniging voor MDL artsen en in samenwerking met Crohn & Colitis NL, als vertegenwoordiger van IBD-patiënten. Deze folder is ontwikkeld conform N-IBD richtlijnen om uniformiteit binnen de voorlichting ten aanzien van IBD patiënten in Nederlandse zorginstellingen na te streven.

Download PDF