In deze folder wordt de werkwijze uitgelegd die het medisch laboratorium hanteert voor gebruik van analyse-apparatuur voor sneltesten; de zo geheten POCT (point-of-care-test) of NPT (near patient test) bij huisartsenpraktijken, instellingen en thuiszorgorganisaties.
De volgende onderwerpen worden in deze folder uitgelegd:
- Aanvraag POCT-apparatuur
- Plaatsing POCT-apparatuur
- Train de trainer
- Registratie competentie medewerkers
- Hertoetsing
- Rapportage
- Controle
- Bestellen
- Opmerkingen
10. Contact
1 Aanvraag POCT-apparatuur
Het medisch laboratorium biedt POCT-apparatuur aan voor het uitvoeren van sneltesten conform de ISO 15189 richtlijn. Op dit moment bestaat het portfolio uit:
- CRP/HB m.b.v. QuickRead Go
- HbA1c m.b.v. Affinion
- PT-INR m.b.v. Coaguchek voor instellingen/zelfmeters
Indien er interesse bestaat voor het gebruik hiervan kan contact opgenomen worden met het medisch laboratorium. Hierna worden de mogelijkheden, algemene voorwaarden en de wijze van rapportage en facturatie besproken.
2 Plaatsing POCT-apparatuur
Nadat een huisartsenpraktijk of instelling heeft aangegeven POCT-apparatuur van het medisch laboratorium te willen gebruiken, wordt deze door het medisch laboratorium besteld bij de leverancier en wordt (indien nodig) de nodige administratie afgehandeld (tekenen gebruikersovereenkomst etc.). De POCT-medewerker maakt daarna een afspraak voor levering nadat het apparaat op het medisch laboratorium is gecontroleerd op juiste werking.
3 Train de trainer
Voorafgaand aan vrijgave van de apparatuur wordt minimaal 1 medewerker van de instellingen, thuiszorg of huisartsenpraktijk getraind door een trainer van het medisch laboratorium. Deze training omvat:
- een uitleg van het apparaat
- het voordoen van een analyse
- het laten oefenen van de medewerker
- het toetsen van de medewerker.
Heeft de medewerker de toets goed afgerond, dan wordt hij/zij competent verklaard voor het uitvoeren van de betreffende analyse. Vanaf dit moment is deze medewerker ook bevoegd om collega’s binnen de huisartsenpraktijk, instelling of thuiszorgorganisatie te trainen en te toetsen. De medewerker is dus de trainer geworden (principe: Train de trainer).
4 Registratie competentie medewerkers
Voor de registratie van de competentie van de diverse medewerkers maakt het medisch laboratorium gebruik van de Elektronische LeerOmgeving (ELO) van ziekenhuis Nij Smellinghe. Van externe gebruikers moeten naam en emailadres door de trainer worden doorgegeven aan het medisch laboratorium (emailadres: poct@med.lab@nijsmellinghe.nl). Deze medewerkers krijgen een gastaccount in ELO, waarna er automatisch een email wordt gestuurd en de medewerker de betreffende ELO (instructievideo(s) of presentatie) kan bekijken. Voor instellingen bestaat de mogelijkheid om dit samen in de eigen ELO-omgeving in te richten.
Na de e-learning volgt de praktijktraining door de trainer. Als de trainer een collega heeft getraind en getoetst wordt de collega competent geacht. Let op: dit is de verantwoordelijkheid van de trainer.
Dit moet worden doorgeven via het hierboven genoemde emailadres. Medewerkers van het medisch laboratorium zullen dan de collega in ELO als ‘Bekwaam’ registreren. De collega kan in ELO zien voor welke apparatuur hij/zij competent is, eventueel een certificaat printen en zien tot wanneer de competentie geldig is. ELO verstuurt automatisch een email als de bekwaamheid over minder dan 3 maanden verloopt.
5 Hertoetsing
Als de geldigheidstermijn bijna verlopen is, kan de trainer zijn/haar competentie laten toetsen tijdens het eerstvolgende halfjaarlijks controlebezoek, waarna deze wordt verwerkt in ELO. De trainer is dan ook weer bevoegd om zijn/haar collega’s te toetsen op hun competentie. Dit moet wel opnieuw doorgegeven worden aan het medisch laboratorium.
6 Rapportage
De POCT-apparaten werken op dit moment nog ongekoppeld (resultaten worden niet automatisch doorgestuurd). Rapportage vindt plaats middels Zorgdomein of fax en komen zo via het LaboratoriumInformatieSysteem (LIS) in het digitaal dossier (HIS/ZIS).
7 Controle
Halfjaarlijks wordt een controlebezoek ingepland, waarbij een medewerker van het POCT-team een kwaliteitscontrole uitvoert, zodat geborgd is dat het apparaat de juiste resultaten genereert.
8 Bestellen
Nieuwe reagentia kunnen worden besteld via de POCT-pagina op de website van Nij Smellinghe. Houd hierbij rekening met een maximale levertijd van 2 weken.
9 Opmerking
Bovenstaande is ook nog na te lezen op de pagina POCT van de website van Nij Smellinghe. Hier zijn ook instructiekaarten van de apparatuur te vinden.
10 Contact
Voor bestellen van reagentia:
https://www.nijsmellinghe.nl/verwijzers/medisch-laboratorium/poct
Voor vragen over zorgdomein:
applicatiebeheer.med.lab@nijsmellinghe.nl
Voor overige vragen
Telefoon medisch laboratorium: 0512-588821
E-mail POCT-team: POCT.med.lab@nijsmellinghe.nl
Fax medisch laboratorium: 0512-588743