Spring naar inhoud

Adviezen en instructies na een ingreep in de mond onder narcose

Adviezen en instructies na een ingreep in de mond onder narcose

Inleiding

Vandaag heeft u onder narcose een operatieve behandeling in de mond ondergaan. Graag geven wij u adviezen en informatie over enkele zaken die met de behandeling samenhangen.

Activiteiten

Op de dag van de behandeling moet u het wat rustig aan doen. We raden u aan de eerste dagen niet te veel te ondernemen maar wel te mobiliseren en te bewegen. Daarna kunt u geleidelijk aan wat meer gaan doen. U voelt zelf het beste wat u wel en niet kunt. Meestal kunt u uw normale activiteiten spoedig weer hervatten.

Eten en drinken

Waarschijnlijk heeft u als gevolg van de narcose aanvankelijk weinig eetlust. Uw eetlust komt echter geleidelijk aan weer terug. Zorgt u ervoor dat u voldoende vocht krijgt, drink daarom regelmatig wat. Zo gauw u weer trek krijgt en als de ingreep het toelaat mag u weer eten. Het is wel raadzaam hiermee voorzichtig te beginnen. De eerste twee dagen kunt u het beste zachte voeding gebruiken zoals yoghurt, vla, puree, brood zonder korsten, enz. U hoeft geen maaltijden over te slaan. U kunt de normale etenstijden en hoeveelheden aanhouden. Voedsel en dranken mogen geen al te hoge of zeer lage temperatuur hebben. Op de dag van de behandeling zelf mag u niet roken en geen alcohol gebruiken. Beide zijn slecht voor de genezing van de wond.

Misselijkheid

Het is mogelijk dat u als gevolg van de narcose misselijk bent. Als dit erg is zal plat liggen waarschijnlijk het beste helpen. Het drinken kunt u in zo’n geval het beste beperken tot water, thee, bouillon of appelsap. Een paar keer overgeven is normaal. Mocht u blijven overgeven neem dan gerust contact op met ons. De telefoonnummers vindt u achter in deze folder.

Pijn

Iedereen reageert anders op een narcose of operatie. De een heeft meer pijn, voelt zich slapper of misselijker dan de ander. Voor eventuele pijn heeft u pijnstillers meegekregen. De gebruiksaanwijzing staat op het doosje. Als de pijnstillers onvoldoende werken of de pijn zelfs toeneemt, kunt u ons het beste even bellen.

Koorts

Het is mogelijk dat u de eerste tijd een geringe verhoging heeft. Een temperatuursverhoging tot 38,5ºC is een vrij normale reactie op een operatieve behandeling onder narcose. Krijgt u echter koorts, boven 39ºC, dan is het verstandig ons even te bellen.

Nabloeding

De eerste uren na de behandeling kan de wond in de mond nog een beetje bloeden. Dat gaat vanzelf over. Wanneer het erg gaat bloeden, kunt u het volgende doen: u neemt een gaasje of een schone zakdoek en maakt daarmee uw mond schoon en droog. U mag uw mond zeker niet spoelen! Hierna neemt u een tweede gaasje en vouwt dat in elkaar. Als u geen gaasje heeft, kunt u ook een knoop in een schone zakdoek leggen. Dat opgevouwen gaasje of die knoop legt u op de wond. Daarna bijt u uw mond stijf dicht, probeer dit minstens een half uur vol te houden. Het gaat erom dat er druk op de wond wordt uitgeoefend. Als het hierna nog blijft bloeden moet u ons bellen.

Zwelling

Door de operatie kan uw wang flink gaan opzetten. Deze zwelling is na 3 dagen het grootst en neemt daarna weer langzaam af. Dit is een normaal gevolg van de behandeling. Soms is er ook een bloeduitstorting. De wang blijft dan langer dik en verkleurd, maar dit is niet ernstig.

Beperkte mondopening

Het komt veel voor dat na een operatie in de mond, de mond niet ver open kan. Dit gebeurt vooral wanneer de behandeling achter in de mond heeft plaatsgevonden. Na enige dagen is dit weer normaal. U kunt zelf ook oefenen de mond af en toe wat verder te openen.

Mondhygiëne

Het is beter de eerste dag na de behandeling uw mond zo weinig mogelijk te spoelen. U kunt uw tanden en kiezen gewoon poetsen, maar wees een beetje voorzichtig in de buurt van de wond. Wanneer u tandeloos bent, kunt u spoelen met:

  • lauw zout water (een halve theelepel zout op een glas water);
  • Bocasan of;
  • chloorhexidine 0,2% (als u hiervoor een recept heeft gekregen van de kaakchirurg)

Hechtingen

In de meeste gevallen is het tandvlees gehecht met een materiaal dat na ongeveer tien dagen vanzelf oplost. Een enkele keer moeten wij ander hechtmateriaal gebruiken. In dat geval maken we met u een afspraak voor een vervolgbezoek om de hechtingen te verwijderen. Als een huidwondje is gehecht, maken we met u een afspraak voor het verwijderen van de hechtingen. De datum en tijd staan op het afsprakenbriefje dat u van ons heeft meegekregen. Meestal is er geen verband over de wond aangebracht. Als dit wel het geval is mag dit na één dag worden verwijderd. De hechtingen in de huid mogen niet nat worden. Wilt u hiermee bij het douchen en haar wassen rekening houden? Na het verwijderen van de hechtingen (na ongeveer vijf tot zeven dagen) kunt u weer gewoon douchen.

Bij eventuele nabloeding, pusvorming en dergelijke moet u ons even bellen. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u deze bespreken.

Wanneer bellen

U moet ons bellen bij:

  • langdurig braken;
  • koorts hoger dan 39ºC;
  • toenemende pijn;
  • nabloeding (welke niet stopt na bovenstaande instructies van een nabloeding te hebben gevolgd)
  • pus uit de mond;
  • beperkte mondopening die na een paar dagen niet verbetert.

Natuurlijk kunt u ook altijd bellen wanneer u nog vragen heeft of zich ongerust maakt. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen omtrent de operatie of verloopt de genezing niet zo als u gedacht had na ontslag uit het ziekenhuis, belt u dan gerust naar de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Bij voorkeur in de ochtend op werkdagen. De assistente kan de meeste vragen telefonisch beantwoorden en anders wordt er een afspraak gemaakt met de kaakchirurg.
’s Avonds en in het weekend is er altijd een van de kaakchirurgen in Friesland telefonisch bereikbaar om uw probleem aan voor te leggen. Welke kaakchirurg dat is, is bekend bij de telefoniste van het ziekenhuis. Het is niet nodig uw tandarts of huisarts hiervoor te bellen.

Ziekenhuis Nij Smellinghe, Drachten
tel: (0512) 588 802 of (0512) 588 888

Download PDF