Behandeling onder sedatie
Inleiding
Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een behandeling. Deze vindt plaats op de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Uw arts heeft met u besproken dat het goed is om u vooraf wat slaperig te maken. In het ziekenhuis noemen we dit ‘sedatie’. Met een medicijn (Midazolam) wordt uw bewustzijn verminderd. U kunt zich daardoor beter ontspannen, waardoor uw onderzoek of behandeling beter zal gaan. U kunt met sedatie gewoon zelf ademen, bewegen en praten.
Hoe werkt het?
Ongeveer een uur voor het onderzoek of de behandeling krijgt u van de verpleegkundige een tabletje of drankje (Midazolam) dat u door moet slikken. Het tabletje zal langzaam gaan werken. U zult merken dat u na het innemen steeds slaperiger wordt. U wacht na het innemen ongeveer 20 tot 45 minuten in een rustige omgeving bij ons op de polikliniek. De verpleegkundige zal tijdens de inwerkperiode in de gaten houden hoe het met u gaat. Omdat de verpleegkundige niet de hele tijd bij u kan zijn is het belangrijk dat u iemand meeneemt die bij u blijft, zowel voor als na de behandeling. Hierover leest u meer bij de voorbereidingen.
Wat ervaar ik?
Van de sedatie wordt u wat rustiger en soms wat suf. Na afloop kan het zijn dat u sommige dingen die in het ziekenhuis zijn gebeurd bent vergeten. Dat is niet erg. Sedatie is geen narcose; u kunt zelf ademen, slikken en praten. Midazolam werkt niet pijnstillend waardoor plaatselijke verdoving nog steeds nodig is.
Voorbereidingen
Na de behandeling mag u 24 uur niet deelnemen aan het verkeer. Ook mag u tijdens en vier uren na het onderzoek of de behandeling niet alleen zijn. Het is daarom belangrijk dat u:
- vervoer heen en terug regelt;
- iemand meeneemt naar het ziekenhuis die tot vier uren na het onderzoek of de behandeling bij u kan blijven.
Eten en drinken
Op het moment van het onderzoek of de behandeling moet u ‘nuchter’ zijn. Dat betekent dat u:
- tot zes uur voor uw afspraak: een licht ontbijt mag eten, daarna niets meer. Een licht ontbijt bestaat uit een beschuit of cracker met beleg en een beker melk of kopje thee.
- tot twee uur voor uw afspraak: heldere dranken mag drinken zoals water, thee en ranja. U mag geen melkproducten, vruchtensappen of alcohol drinken. In de twee uur voor uw afspraak mag u dus helemaal niets nemen.
Medicijnen
Medicijnen die u gewend bent thuis te slikken kunt u innemen met een slokje water, behalve als uw arts iets anders met u heeft afgesproken.
Tijdens de behandeling
U bent tijdens het onderzoek of de behandeling aanspreekbaar. Dat is voor de behandelaars handig omdat ze u dan bijvoorbeeld kunnen vragen hoe u zich voelt of om uw hoofd iets te draaien. Voor u is het ook prettig dat u ons kunt vertellen als u ongemak ervaart.
Na het onderzoek of de behandeling mag u weer naar huis, als:
- u weer goed wakker bent;
- u kunt drinken en niet misselijk bent;
- u rechtop kunt zitten en niet erg duizelig bent;
- er iemand is die met u meegaat en die tot vier uren na de behandeling bij u blijft.
Sedatie vermindert uw reactievermogen. U mag tot 24 uur na inname van het tabletje of drankje:
- niet deelnemen aan het verkeer;
- geen belangrijke documenten tekenen;
- geen alcohol drinken.
Meer informatie of vragen
Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft kunt u deze stellen aan uw arts. U kunt ook bellen naar de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie via 0512 588 802, bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 16.30 uur. Alleen voor spoedgevallen kunt u buiten kantoortijden bellen met het algemene nummer van Nij Smellinghe, 0512 588 888, en kunt u zo nodig de dienstdoende MKA-chirurg spreken.
Download PDF