Spring naar inhoud

Open prostatectomie volgens Hryntshak

Inleiding

U bent in het ziekenhuis geweest voor onderzoek. Onderzoek heeft aangetoond dat uw prostaat vergroot is. Dit geeft plasklachten. Deze klachten kunnen bestaan uit: een slechte straal, het gevoel dat de blaas niet goed leeg komt, vaak plassen en/of ’s nachts meerdere malen kleine beetjes plassen. De prostaatvergroting duwt de plasbuis dicht. Een behandeling voor de prostaat is een prostaatoperatie (prostatectomie). In deze folder wordt uitgelegd wat deze operatie precies is en hoe deze wordt uitgevoerd.

De operatie

Middels een prostaatoperatie wordt er meer ruimte gemaakt. Zo kan de plasbuis weer beter functioneren.

Eerst krijgt u algehele narcose. Vervolgens wordt er in de onderbuik een snee gemaakt. Uw blaas wordt geopend. Het prostaatweefsel wordt met de vinger losgemaakt en verwijderd. Alleen de buitenrand van de prostaat blijft achter. Daarna wordt de blaas gesloten met hechtingen die vanzelf oplossen.

Er wordt een buikkatheter, een drain en een katheter door de plasbuis geplaatst om zo de blaas te kunnen spoelen.

Na de operatie

Na de operatie kan er nog enige tijd bloed en bloedresten met de urine meekomen. Daarom is het belangrijk dat u in de eerste weken na de ingreep goed drinkt. Na één week wordt de urine vaak ineens weer donker. Blijf dan goed drinken, dit gaat meestal na twee dagen weer over. Zo niet dan kunt u de polikliniek Urologie bellen voor advies.

Het kan enige tijd duren voordat het ophouden van de plas weer perfect lukt. De sluitspier moet wennen aan de nieuwe situatie en weer actiever worden. Dit duurt soms vier tot zes weken. Ook de zaadlozing gaat anders. Het zaad gaat nu via de blaas omdat het kleine spiertje dat dit anders verhinderd, bij de ingreep kapot gaat. Impotentie treedt na de ingreep meestal slechts tijdelijk op.


Het is verstandig om ongeveer twee weken rustig aan te doen. Vervolgens kunt u de normale activiteiten weer hervatten, een fietsverbod of autorijverbod is er niet.

Bloedverdunners zoals Ascal moet u voor de ingreep stoppen met gebruiken. Dit gaat in overleg met uw uroloog. Er wordt met u afgesproken wanneer u dit weer mag hervatten. De urine moet dan wel eerst weer helder zijn.

Na uw opname

Als u weer thuis bent kunt u de eerste tijd last hebben van onderstaande verschijnselen, deze zijn over het algemeen tijdelijk van aard en gaan in de meeste gevallen vanzelf over:

  • Veelvuldig aandrang om te plassen
  • Branderig gevoel bij het plassen, vooral aan het begin of het einde
  • Soms kan er bij de urine nog wat bloed zitten. Dit houdt meestal 1 a 2 weken aan, maar kan zelfs tot  6 weken aanhouden. Dit is een normaal verschijnsel en dus niet verontrustend
  • In het begin kan u wat moeite hebben om de urine goed op te houden als u aandrang heeft om te plassen (zie ook mogelijke risico's en complicaties)

Leefregels

Voeding

  • We raden u aan om 1,5 tot 2 liter vocht per dag te drinken. Dit om de blaas goed te laten spoelen en de ontlasting dun te houden
  • Tot zes weken na de operatie geen alcohol drinken

Uitscheiding

Wij raden u aan om tot zes weken na de operatie vezelrijke voeding te eten. Dit om de stoelgang te vergemakkelijken. Persen tijdens de stoelgang verhoogd de druk rond het prostaatgebied waardoor de prostaat weer kan gaan bloeden. Mocht u toch nog moeite hebben met  ontlasting, geef dit aan bij de uroloog (of huisarts). Zij kunnen eventueel vezels voorschrijven.

Activiteiten

Om de wond te ontlasten raden wij aan:

  • Tot zes weken na de operatie niet sporten
  • Tot twee weken na de operatie niet baden: douchen mag wel. Dit om bloedingen te voorkomen door langdurige warmte van het badwater
  • Tot zes weken na de operatie niet fietsen: autorijden mag,  afstanden korter dan 1 uur

Seksualiteit

Tot zes weken na de operatie geen geslachtsgemeenschap.

Wanneer neemt u direct contact op?

  • Bij zeer bloederige urine (tomatensap kleur) of als u terugkerende grote stolsels in de urine heeft waardoor u niet meer kan plassen
  • Bij bloedverlies of als er vocht uit de operatiewond komt.
  • Als u niet kunt plassen
  • Bij aanhoudende pijn die niet reageert op adequate pijnstilling (paracetamol 4 maal daags 2 tabletten van 500mg)

Neem in deze gevallen tijdens kantooruren contact op met de polikliniek urologie. Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp (SEH).
 

Tot slot

Deze brochure is een algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw behandelend arts. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de afdeling urologie, tel. (0512) 588 811.

Download PDF