Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een trans uretrale resectie van de prostaat. Zo wordt ook een prostaatoperatie via de plasbuis genoemd. In deze folder leest u wat deze operatie inhoudt en hoe het wordt uitgevoerd.
Inleiding
U bent bij de uroloog geweest. Die heeft een aantal onderzoeken bij u gedaan en geconstateerd dat u een prostaatvergroting heeft. De klachten komen door een vergrote prostaat. De prostaatvergroting duwt de plasbuis dicht. Klachten die zich dan kunnen voordoen zijn:
- Slechte urinestraal
- Plassen komt moeilijk op gang
- Meer aandrang
- Vaker plassen
- S' nachts meerdere keren het bed uit om te plassen
- Gevoel dat de blaas niet goed leeg komt
- Na druppelen
- Moeilijk de plas op kunnen houden
De ingreep
U meldt zich op de afgesproken tijd bij de receptie van de hoofdingang. U wordt daarna doorverwezen naar de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.
Met een prostaatoperatie (TURP) wordt er meer ruimte gemaakt voor de plasbuis. De prostaatoperatie wordt via de plasbuis uitgevoerd. De prostaat wordt uitgeschraapt en het buitenste deel van de prostaat blijft zitten. Vergelijk dit met het uithollen van een appel vanuit het klokhuis waarbij de schil overblijft. Doordat de operatie via de plasbuis wordt uitgevoerd, is er uitwendig geen wond, maar inwendig wel. Na de operatie heeft u een blaaskatheter of een supra-pubische katheter (katheter door de buikwand). Deze wordt 1 á 2 dagen na de operatie meestal verwijderd. Nadien kan er nog enige tijd bloed en bloedresten met de urine meekomen. Daarom moet u in de eerste weken na de ingreep goed drinken.
Nazorg
De eerste vier tot zes weken na de operatie kan er zo nu en dan bloedverlies optreden. De urine is dan donkergekleurd of rood. Dit is een normaal verschijnsel. Blijf zolang de urine donker of rood is goed drinken. Zolang u goed kunt plassen is bloed in de urine niet gevaarlijk. Er kan af en toe een bloedstolseltje of weefselstukjes met de urine meekomen. Dit is normaal.
De genezing van de inwendige wond duurt 2 à 3 maand. Het is mogelijk dat u nog vaak moet plassen en dat u de plas minder goed kunt ophouden. Ook kunt u veel aandrang hebben om de urine op te houden. Deze klachten verdwijnen vanzelf wanneer de wond genezen is.
Ook de zaadlozing is anders. Het zaad verlaat na de ingreep het lichaam via de blaas. Normaal zorgt een spiertje ervoor dat het zaad via de plasbuis het lichaam verlaat. Door de operatie wordt de werking van dit spiertje teniet gedaan. Het kan voorkomen dat er impotentie optreedt na de ingreep.
U kunt een branderig gevoel hebben na het plassen. Dit gevoel verdwijnt na 2-4 weken.
Adviezen voor thuis
Eerste 6 weken na de operatie:
- Goed drinken ( 2 liter per dag)
- Niet fietsen/ auto rijden mag wel
- Niet persen tijdens de ontlasting
- Geen zwaar werk / klussen doen
- Niet sporten
- Geen geslachtgemeenschap hebben
- Zorg dat de ontlasting zacht blijft door vezelrijke voeding te eten
Bloedverdunners
Gebruikt u bloedverdunners dan worden deze in overleg met de behandelende specialist voor de ingreep gestopt.
U mag de bloedverdunners herstarten als de urine 1 week lang helder van kleur is.
Wanneer contact opnemen:
- Als u bloed plast met veel stolsels
- Als u plotseling niet meer kunt plassen
- Als u koorts boven de 38,5 graden krijgt
- Als u aanhoudende pijn heeft, of als de pijn erger wordt
Contact
Heeft u vragen? Stel ze in de Beterdichtbijapp.
Kan het niet wachten?
Bel dan naar de polikliniek Urologie
telefoonnummer 0512 588 811
Download PDF