Uw huisarts heeft uw zoon naar de uroloog in ons ziekenhuis verwezen. Uw zoon krijgt een kleine operatieve ingreep aan de voorhuid. In deze folder wordt kort uitgelegd wat een circumcisie is en hoe die wordt uitgevoerd. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stelt u ze dan gerust.
Wat is een circumcisie?
Een circumcisie wordt ook wel ‘besnijdenis’ genoemd. Dit is een ingreep waarbij de voorhuid, of een deel van de voorhuid van de penis wordt verwijderd.
Waarom?
Besnijdenis kan om verschillende redenen worden gedaan:
- Vanwege een vernauwing van de voorhuid (phimosis). Dit kan ontstekingen geven van de voorhuid of de eikel. Hierdoor is plassen pijnlijk en gaat moeilijk.
- Bepaalde godsdiensten schrijven de besnijdenis voor.
- Soms wordt de besnijdenis gedaan om de eikel goed schoon te kunnen maken en zo infecties te voorkomen.
In ons ziekenhuis worden alleen besnijdenissen gedaan op medische indicatie.
Voorbereiding
De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Uw zoon wordt hiervoor opgenomen in het ziekenhuis op de dagbehandeling.
- Heeft uw zoon op de dag van de opname koorts (38 gr C of hoger) of is hij in contact geweest met een kind dat een besmettelijke ziekte heeft, meld dit dan aan de afdeling dagbehandeling. De ingreep kan dan beter niet doorgaan.
- Geef uw zoon de ochtend van de operatie een bad of een douche en trek hem schoon ondergoed aan.
- Als uw zoon geen luiers meer draagt, neem dan extra onderbroeken mee. Daar overheen zit een zachte wijde broek het prettigst. Een spijkerbroek zit nogal hard.
- Uw zoon moet nuchter komen. Dat betekent dat uw zoon de avond voor de opname vanaf 24.00 uur niets meer mag eten. Tussen 24.00 uur en 4.00 uur mag uw kind nog wat heldere vloeistof drinken (water, thee, heldere limonade, maar GEEN melk).
De opname
De verpleegkundige van de kinderafdeling ontvangt u en bespreekt het verloop van de dag met u. U kunt bij uw zoon blijven tot hij onder narcose is.
De operatie
Uw zoon krijgt algehele narcose. Na de verdoving wordt de penis gedesinfecteerd en de omgeving met steriele doeken afgedekt. Tijdens de operatie wordt een kleine snee gemaakt in de voorhuid. Hierna wordt de voorhuid geheel of ten dele verwijderd. Hierdoor komt de eikel geheel of gedeeltelijk bloot te liggen. Bij chronische ontstekingen verwijdert de arts in het algemeen de hele voorhuid. Soms zijn er verklevingen aanwezig tussen de voorhuid en de eikel. Deze verklevingen worden dan los gemaakt. De wond rond de eikel wordt gehecht met een krans van hechtingen. Deze hechtingen lossen vanzelf na enkele weken op. De penis kan er wat rood en dik uitzien, dit trekt na enkele dagen weg. Als de operatie klaar is wordt de penis losjes met gaasjes verbonden. De ingreep duurt ongeveer 30 minuten.
Na de operatie
Na de operatie gaat uw zoon naar de uitslaapkamer. U kunt erbij zijn als hij wakker wordt. Op de afdeling mag hij weer wat drinken en later wat eten. De verpleegkundige controleert de bloeddruk, de polsslag en de wond. Het is misschien verstandig om de penis samen met de verpleegkundige te verbinden om te kijken hoe dit gaat. Als alles goed is en uw zoon geplast heeft mag hij mee naar huis.
Nazorg thuis
- Thuis geeft u uw zoon weer wat te eten en te drinken en geleidelijk aan gewoon eten.
- Uw zoon is waarschijnlijk de dag van de operatie, en 1 of 2 dagen daarna, wat hangerig door de narcose.
- Na de operatie is de eikel geheel of gedeeltelijk onbedekt en kan wat rood en dik zijn. Het kan nog enkele weken geïrriteerd aanvoelen. De eerste dagen doet u vaselinezalf op de hechtingen en op de penis. Daarna doet u er een gaasje om. Deze gaasjes en de zalf krijgt u van ons mee. U verwisselt het gaasje elke keer als uw zoon geplast heeft. Als het gaasje vastgeplakt zit, maakt u het nat met lauw water. Dan laat het makkelijk los.
- Vanaf de eerste dag mag uw zoon kort in een lauwwarm bad. Er mag geen zeep of soda worden toegevoegd. Dit voorkomt infecties.
- Als een gedeeltelijk besnijding is verricht, mag na 2 weken de voorhuid terug worden geschoven. Dit gaat het beste in het bad.
- Ons advies is om uw zoon op de dag van de operatie en de dag erna elke 6 uur een paracetamol zetpil te geven, tegen de pijn. Doe dit ook als u denkt dat hij geen pijn heeft. Daarna alleen als hij pijn aangeeft.
- Uw zoon kan ongeveer 2 dagen niet naar school. Na ongeveer 2 weken kan hij weer sporten en zwemmen.
Complicaties
De mogelijke complicaties beperken zich bijna altijd tot de wond. Er kan een nabloeding optreden. Dit ziet u door een bloederig verband of een bloeduitstorting onder een hechting. In dit geval kunt u of de huisarts bellen of het ziekenhuis (0512) 588 888. Soms kan een infectie na enkele dagen ontstaan met koorts.
Controle
Er is een afspraak gemaakt over 2 of 6 weken op de polikliniek urologie.
Tot slot
Waarschuw uw behandelend arts:
- Als de pijn steeds erger wordt
- Er pus of bloed uit de wond komt
- Er een bloeduitstorting optreedt
- De penis steeds dikker wordt
- Uw zoon koorts krijgt boven 38,5 gr C
Deze brochure is een algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met de behandelend arts. Bijzondere omstandigheden kunnen voor wijzigingen zorgen. Dit vertelt de uroloog altijd aan u. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de afdeling urologie, tel. (0512) 588 811.