Spring naar inhoud

Neusschelpverkleining met radiofrequente ablatie

Neusverstopping door gezwollen neusschelpen

Bij een groot aantal mensen is de neus verstopt ten gevolge van gezwollen neusschelpen, ook wel conchae genaamd. Deze uitstulpingen aan de binnenkant van de neuswand regelen luchtweerstand, opwarming en reiniging van de ingeademde lucht.

Het zwellen van de neusschelpen kan ontstaan door bijvoorbeeld een allergie of hypergevoeligheid. Neusverstopping kan aanleiding geven tot een vermindering van reuk en smaak, hoofdpijn, ontstekingen, snurken en onderbroken nachtrust.

Daarnaast kan neusverstopping het gebruik stimuleren van veelvoudig, soms dagelijks, gebruik van neusdruppels (xylometazoline). Dit lijkt aanvankelijk te helpen, maar wel steeds korter. Uiteindelijk raakt de normale functie van het slijmvlies verstoord en treedt een blijvende zwelling van de neusschelpen op.

Wat kan een KNO-arts voor u doen?

Uw KNO-arts stelt een curis-behandeling voor, ook wel radiofrequente thermotherapie genoemd. De techniek is een inwendige verhitting van de neusschelpen, de conchae. Door verhitting verschrompelt het weefsel en neemt het volume af.

De behandeling

U meldt zich op de afgesproken tijd op de polikliniek KNO. Vervolgens wordt de neus verdoofd met watjes. Deze verdoving moet ongeveer 20 minuten inwerken. De tweede verdoving krijgt u als u in de behandelkamer bent door middel van een injectie in de neus. Dit geeft een vieze smaak in de mond en de keel kan verdoofd aanvoelen.

Tijdens de behandeling wordt in de neusschelp geprikt met een naald die warmte geleidt. De naald geeft een drukkend gevoel in de neus. De behandeling is niet pijnlijk. Mocht u wel pijn ervaren dan kunt u dit gewoon aangeven. 

Voor de behandeling

U mag gewoon eten en drinken voor de behandeling. Na het toedienen van de lokale verdoving adviseren wij u niet te drinken, dit in verband met het gevaar om u te verslikken.

Medicijnen kunt u gewoon blijven gebruiken. 

Na de behandeling

Aan de hand van hoe u zich voelt mag u naar huis. Hou er rekening mee dat u dan vervoer regelt en niet zelfstandig naar huis gaat. Er wordt een vervolgafspraak gemaakt voor de nacontrole, 8 weken na de procedure.

Weer thuis

Wij adviseren u om de eerste drie dagen uw neus niet te snuiten en drukverhogende momenten te vermijden. Ook krijgt u een spoeladvies mee na de behandeling. Hier kunt u op dezelfde dag thuis mee beginnen. Het is normaal dat de neus de eerste twee á drie weken dichter zit. Dit is omdat de neus gezwollen is. U mag de eerste twee weken niet sporten; na twee weken mag u op geleide van de klachten daar weer mee beginnen. We adviseren u de eerste twee weken niet te roken. 

Mocht het spoelen niet lukken of heeft u pijnklachten, dan kunt u contact opnemen met de poli KNO, te bereiken op telefoonnummer 0512 588 804.

Voor meer informatie verwijzen we u naar www.kno.nl

Download PDF