Inleiding
U komt binnenkort naar het Endoscopiecentrum (route 43) van Nij Smellinghe voor een endoscopische echografie via de anus.
In deze folder krijgt u informatie over het onderzoek. Als u na het lezen van de folder vragen heeft, dan kunt u deze stellen aan uw behandelend arts of aan een medewerker van de polikliniek maag-, darm- en leverziekten. De polikliniek maag-, darm- en leverziekten is te bereiken op telefoonnummer (0512) 58 88 15.
Uw behandelend arts is de arts die het onderzoek aanvraagt.
Wat houdt het onderzoek in?
Een endo-echografie is een inwendig kijkonderzoek, waarbij beeldopnamen worden gemaakt van de anus en het laatste deel van de endeldarm. De opnamen worden gemaakt met behulp van onhoorbare geluidsgolven (echografie). Het maken van de opnamen is daarom geheel onschadelijk. Dit onderzoek wordt verricht bij incontinentieklachten, beoordelen van de werking van de sluitspier of om te bepalen hoever de afwijking / tumor is doorgegroeid in de darmwand.
De echo-opnamen worden ’van binnenuit’ gemaakt. Afhankelijk van de plaats van de afwijking wordt een probe (3-5 cm vanaf de anus) of een endo-echoscoop gebruikt (5-10 cm vanaf de anus). Een probe is een staafvormig echo apparaat. Een endo-echo scoop is een flexibele slang met aan het uiteinde een echoapparaatje en een kleine camera.
Het beeld van de camera wordt op een monitor weergegeven.
Voor het onderzoek
Overleg met uw behandelend arts als u:
- Antistollingsmiddelen gebruikt;
- Diabeet bent of vanwege andere gezondheidsproblemen 's ochtends medicijnen moet gebruiken;
- Een pacemaker of ICD heeft;
- Een hartoperatie heeft ondergaan of in de afgelopen drie maanden een kunstgewricht heeft gekregen.
Soms is het noodzakelijk dat u tijdelijk stopt met het gebruik van uw medicijnen. Als dit noodzakelijk is, dan geeft de arts dit aan. Stopt u alstublieft nooit op eigen initiatief.
Voorbereiding voor het onderzoek
Voor dit onderzoek hoeft uw darm niet helemaal leeg te zijn. U mag daarom gewoon ontbijten (en lunchen) en u hoeft niet te laxeren. Wel is een klysma nodig om de endeldarm schoon en leeg te maken. Via de anus wordt een kleine hoeveelheid vocht ingebracht, waarna u snel ontlasting krijgt. De klysma wordt door een endoscopie verpleegkundige op het Endoscopiecentrum gegeven. Daarom wordt u verzocht een half uur voor het onderzoek aanwezig zijn.
De dag van het onderzoek
Op de dag van het onderzoek meldt u zich met uw patiëntenpas (van ziekenhuis Nij Smellinghe) bij het Endoscopiecentrum (route 43). Als u nog geen patiëntenpas heeft, kunt u deze laten maken bij de receptie poliklinieken. Neemt u alstublieft een geldig identificatiewijs (ID-kaart/paspoort of rijbewijs) mee. Nadat u zich heeft aangemeld, kunt u plaatsnemen in de wachtkamer.
U krijgt voor het onderzoek een korte uitleg van de verpleegkundige.
Het onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u met ontbloot onderlijf op uw linkerzij.
De arts schuift de probe / endoscoop enkele centimeters in de endeldarm. De beelden van het echoapparaat worden op een beeldscherm weergegeven. De arts trekt de probe / endoscoop langzaam terug en bekijkt ondertussen de wand van de endeldarm. Via de endoscoop blaast de arts Co² in uw endeldarm. Hierdoor gaat de endeldarm wijder openstaan en heeft de arts beter zicht. Door de ingeblazen Co² kunt u tijdelijk last hebben van een opgeblazen gevoel.
Ook zal de arts, indien nodig, een klein stukje weefsel (biopt) wegnemen voor verder onderzoek. Het wegnemen van het stukje weefsel is geheel pijnloos.
Als het onderzoek klaar is, wordt de endoscoop voorzichtig verwijderd. Het onderzoek zelf duurt ongeveer 15 minuten. Dit is zonder de voorbereidingstijd.
Na het onderzoek
Na het onderzoek krijgt u een voorlopige uitslag. Als er biopten zijn genomen (stukjes weefsel), wordt er (meestal) een afspraak gemaakt om de definitieve uitslag met uw behandelend arts te bespreken. Daarna kunt u met eigen vervoer weer naar huis. Het is verstandig om, voordat u vertrekt, gebruik te maken van het toilet.
Mogelijke complicaties
Een endo-echografie is een veilig onderzoek, maar er kunnen soms complicaties optreden. Wanneer er biopten zijn genomen (stukjes weefsel) is het niet ongebruikelijk dat er een klein beetje bloedverlies optreedt.
Waarschuw direct uw arts als na een endo-echografie de volgende klachten optreden:
- Hevige, plotselinge buikpijn of aanhoudende buikpijn in de dagen na het onderzoek;
- Koorts;
- Hevig, plotseling bloedverlies of als het bloedverlies niet binnen enkele dagen verdwijnt.
Overdag kunt u contact opnemen met de polikliniek maag-,darm-en leverziekten, telefoonnummer (0512) 58 88 15.
’s Avonds en in het weekend belt u met de receptie van het ziekenhuis, telefoonnummer (0512) 58 88 88. U kunt dan vragen naar de spoedeisende hulp.