Spring naar inhoud

Pityriasis Versicolor

U heeft een afspraak gehad bij de dermatoloog. Die heeft een diagnose gesteld dat u misschien te maken heeft met Pityriasis Versicolor. In deze folder leest u meer informatie over deze aandoening.

Inleiding

Pityriasis Versicolor (P.V.) is een aandoening van de bovenste huidlaag. P.V. ziet eruit als kleine, licht schilferende, witte tot lichtbruine of roze vlekjes op de bovenarmen, borst en rug. Soms ook in de hals en het gezicht. De afwijking wordt veroorzaakt door gistcellen. Deze zijn normaal in kleine hoeveelheden op de huid aanwezig. Door de gistcellen kan de huid geen normale kleur krijgen. Als de rest van de huid verkleurt in de zon, zijn de vaak bleke vlekjes beter zichtbaar. Vooral op een donkere huid.

Wat zijn de klachten?

De in de huid aanwezige gistcellen groeien langzaam en worden bij wassen en reinigen verwijderd samen met de dode huidcellen.
Tijdens de zomermaanden als de temperatuur en vochtigheid op zijn hoogst zijn, kunnen de gistcellen zich gaan vermeerderen. Ze vormen kleine kolonies op het huidoppervlak, die de pigmentvorming remmen. Zo kunnen lichte en donker gekleurde plekjes ontstaan. In tropische landen met continue hitte en een hoge vochtigheid, kunnen mensen het hele jaar plekjes vertonen.


In andere klimaten, vervagen de plekjes in de koelere en drogere maanden van het jaar.
P.V. geeft, naast cosmetische bezwaren, weinig last. Soms kan het licht jeuken, vooral bij warm weer en/of zweten.

Kan iedereen Pityriasis Versicolor krijgen?

De meeste mensen krijgen P.V. als ze pubers of jongvolwassene zijn. Het is zeldzaam bij ouderen en kinderen. In tropische klimaten kan het op elke leeftijd voorkomen. Zowel mensen met een lichte als donkere huidskleur zijn vatbaar.


Waarom sommige mensen wel en anderen geen P.V. krijgen is niet helemaal duidelijk. Iedereen kan de infectie ontwikkelen omdat de gistcellen normaal in kleine aantallen in de opperhuid aanwezig zijn. Het is wel aangetoond dat de gistcellen zich makkelijker vermenigvuldigen in een vettig milieu. Mensen met een vettige huid en mensen die een zonvakantie hebben gehad (zonnebrandolie e.d.) hebben meer kans op het ontwikkelen van P.V.

Hoe wordt de diagnose P.V. gesteld?

Hoewel de lichte of donker gekleurde plekjes overeenstemming kunnen vertonen met andere huidafwijkingen, kan een ervaren arts P.V. makkelijk herkennen zonder aanvullende diagnostiek. Microscopisch onderzoek van enkele huidschilfertjes van een plekje kan de diagnose bevestigen. Ook onderzoek van de huid met paars licht kan bijdragen aan de diagnose. De plekjes lichten dan groengeel op.

Hoe wordt P.V. behandeld?

P.V. wordt behandeld met lokale of orale medicijnen. Lokale behandeling kan o.a. met shampoo, gel, lotion of zalf. Dit wordt direct op de huid aangebracht, een à twee keer per dag. Bij uitgebreide afwijkingen of problemen met lokale behandeling kan een korte kuur met tabletten helpen.


Als de gistcellen zijn uitgeschakeld kan de huidverkleuring weken of soms maanden aanhouden. Dit komt door ongelijke bruining. Dit kan de indruk wekken dat de infectie niet is verdwenen. Bij twijfel kunt u een controleafspraak maken. De normale huidskleur komt weer terug bij blootstelling aan zonlicht. P.V. kan terugkomen. Bij sommige patiënten kan een preventieve behandeling met shampoo of lotion nodig zijn.

Vragen?

Verdere vragen naar aanleiding van deze folder kunt u stellen aan uw behandelend arts.
Poli Dermatologie, tel. (0512) 588 801, keuze 3 (op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur).

Download PDF