U heeft een afspraak gehad bij de dermatoloog. Die heeft u verteld over seborrhoïsche wratten. In deze folder leest u hier meer over.
Inleiding
Ondanks dat seborrhoïsche wratten vaak verward worden met gewone wratten, zijn ze duidelijk anders. Seborrhoïsche wratten zijn goedaardige ‘groeisels’ van de buitenste huidlaag. Soms is er één aanwezig, maar meestal meerdere. De kleur kan verschillen van lichtbruin tot geheel zwart. Een bruine kleur komt het meest voor. De afmeting varieert van enkele millimeters tot wel 5 cm. Het belangrijkste kenmerk van seborrhoïsche wratten is het wasachtige, lichtglanzende, korrelige, soms ruwe uiterlijk.
Hoe ontstaan ze?
Bijna iedereen ontwikkelt uiteindelijk een paar van deze ‘groeisels’. Een oorzaak is niet bekend. Soms worden ze ook wel ‘ouderdomswratten/vlekken’ genoemd. Als men ouder wordt komen de seborrhoïsche wratten relatief vaker voor. Soms kunnen seborrhoïsche wratten toenemen tijdens zwangerschap, in combinatie met medische problemen. Of bij behandeling met oestrogenen (hormonen).
Op welke plaatsen komen ze voor?
Seborrhoïsche wratten kunnen overal op het lichaam voorkomen. Maar het meest op de romp, de hoofdhuid en het gelaat. Als ze voor het eerst verschijnen, vaak één voor één, ziet men een klein ruw plekje of bultje. Uiteindelijk worden ze dikker en ontwikkelt zich een ruwe, wratachtige bovenlaag.
Zijn seborrhoïsche wratten besmettelijk?
In tegenstelling tot gewone wratten, worden seborrhoïsche wratten niet veroorzaakt door een virus. Ze zijn niet besmettelijk, ondanks dat ze zich kunnen uitbreiden.
Hoe ernstig zijn de seborrhoïsche wratten?
Er bestaat geen relatie met huidkanker. Ze kunnen ontsierend zijn, vooral op zichtbare plaatsen zoals het gezicht. Ook kan er irritatie optreden bijvoorbeeld door kleding. Verwijdering van seborrhoïsche wratten raden we aan als ze gaan irriteren of gemakkelijk bloeden. Een seborrhoïsche wrat kan een zwarte kleur krijgen en is dan soms moeilijk te onderscheiden van huidkanker. Raadpleeg bij twijfel uw arts. In sommige gevallen moet de wrat verwijderd worden voor onderzoek onder de microscoop. Zo kunnen we uitsluiten of het een kankerplekje is.
Hoe kunnen ze worden behandeld?
De volgende methoden worden het meest toegepast:
- Een bekende methode is: ‘cryotherapie’ of ‘bevriezen’. Er wordt vloeibare stikstof met behulp van een wattenstokje of een spuitbus op de wrat aangebracht. Na behandeling kan onder de wrat een blaar ontstaan. Deze droogt vervolgens in tot een schilferend korstje. De wrat valt er binnen enkele weken af. Littekenvorming komt zelden voor. Er kan wel een donker of licht vlekje overblijven. Maar deze vervaagt na verloop van tijd.
- Een andere methode is ‘curettage’, ook wel afkrabben genoemd. De wratten worden met een scherpe lepel van de bovenste huidlaag geschraapt. Hiervoor kan de wrat ‘verdoofd’ worden met coolspray.
- Elektrochirurgie is nog een vorm van behandeling. De wrat wordt eerst verdoofd, dan ‘gebrand’ en vervolgens met een scherpe lepel verwijderd.
Meer informatie
Voor meer informatie en/of vragen kunt u contact opnemen met het secretariaat van de poli dermatologie tel. (0512) 588 801, keuze 3 (op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur).
Download PDF