Wat zijn wratten?
Wratten (verruca) zijn meestal bloemkoolachtige uitgroeisels van de huid met een ruw oppervlak. Meestal zijn er meerdere wratten tegelijk aanwezig. Ze komen vaak voor op handen en voeten. Met name bij kinderen en jongvolwassenen.
Hoe ontstaan wratten?
Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus. Wrattenvirussen zijn besmettelijk en worden verspreid door huidcontact. Vooral wanneer de huid beschadigd of verweekt is. De tijd tussen een besmetting en het ontstaan van een wrat varieert van 2 tot 6 maanden, maar kan ook langer dan 1 jaar zijn.
Wat zijn de verschijnselen?
Wratten kunnen pijnlijk zijn en er lelijk uitzien. Vaak zie je in elke lob van de ‘bloemkool’ een klein zwart puntje. Dit zijn puntbloedinkjes, kleine bloedingen van de bloedvaatjes.
De behandeling in de polikliniek
De behandeling bestaat uit een driestappenplan waarvan stap één wordt toegepast op de poli. Eventueel wordt er eerst eelt verwijderd. Vervolgens wordt de wrat aangestipt met monochloorazijnzuur. Dit wordt aangebracht op de wrat met een wattenstokje. Dit wordt om de 14 dagen herhaald. Tussendoor moet de salicylzuurzalf de wrat verder verweken. Als de wratten dun zijn, kan deze behandeling pijnlijk zijn. Denk erom dat de aangestipte wrat(ten) 24 uur droog moet blijven. Monochloorazijnzuur mag niet toegepast worden als u zwanger bent of dit probeert te worden.
Een andere methode is cryotherapie of 'bevriezen'. Er wordt vloeibare stikstof met behulp van een spuitbus op de wrat aangebracht. Na de behandeling kan onder de wrat een blaar ontstaan.
Dit wordt er van u verwacht
De behandeling bestaat uit een 3-stappenplan:
- Eeltexcisie en het aanstippen van de wrat. Dit wordt in de polikliniek gedaan.
En wat doet u zelf thuis?
- Dagelijks eelt verwijderen met behulp van een vijltje, stukje fijn schuurpapier of een puimsteentje
- Eeltzalf (salicylzuurzalf) dagelijks aanbrengen, te beginnen 3 dagen voor polibezoek
Preventieve maatregelen hebben alleen bij voetwratten nut. In alle andere gevallen zijn deze veel moeilijker of niet uitvoerbaar. Loop niet op blote voeten in gemeenschappelijke ruimten, zoals zwembaden en gymnastieklokalen. Zo vermindert u de kans op infectie.De behandelingen kunnen napijn geven. Hiervoor kunt u een pijnstiller, bijvoorbeeld paracetamol gebruiken.
Als er meerdere grote voetwratten tegelijk worden behandeld, raden we u aan om een begeleider mee te nemen, die u naar huis brengt.
Zo nodig dient u een afspraak te maken bij de podotherapeut voor het aanmeten van een drukontlastende pelotte (verwijzing hiervoor wordt door de dermatoloog verstrekt).
Vragen?
Verdere vragen naar aanleiding van deze folder kunt u stellen aan uw behandelend arts.
Poli Dermatologie, tel. (0512) 588 801, keuze 3 (op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur).