Inleiding
U komt naar ziekenhuis Nij Smellinghe voor borstverkleining. In deze folder leest u over de mogelijke aanleiding tot deze operatie, de voorbereidingen, de operatie zelf en de periode na de operatie. Ook vindt u informatie over het te verwachten resultaat en de kosten van de operatie.
Aanleiding tot een borstverkleining
Sommige vrouwen met zware borsten hebben daar last van. Hierdoor kunnen diverse klachten ontstaan, zoals: pijn in de schouders, nek en rug en bij warm weer smetten van de huid. Ook schaamte kan een reden zijn om borstverkleining te overwegen.
De informatie in deze folder kan u misschien helpen om de voor- en nadelen van een operatie op een rijtje te zetten. Of u de operatie ook werkelijk wenst, is uw persoonlijke beslissing.
Voorbereidingen
Het is beter om voor de operatie geen bloedverdunnende medicijnen te gebruiken. Het is belangrijk te weten waarom u de bloedverdunners nodig heeft. Aan de hand daarvan kan bepaald worden of u mag stoppen met de bloedverdunners. Bespreek dit van tevoren met uw plastisch chirurg. Meestal wordt als regel aangehouden:
- Stop tien dagen vóór de operatie met het gebruik van aspirine (ook 'kinder'-aspirine), Ascal, APC of asprobruis. Gebruik ook de eerste tijd na de operatie geen aspirine.
- Stop drie dagen vóór de operatie met het gebruik van Sintrom(mitis).
- Stop vanaf acht weken vóór de operatie met roken en houdt dit vol tot acht week na de operatie. Nicotinegebruik vergroot namelijk de kans op problemen met de wondgenezing.
Hoe verloopt de operatie?
Over het algemeen wordt u de dag van de operatie opgenomen.Voor de operatie brengt de plastisch chirurg met een viltstift een patroon op de borsten aan (‘aftekenen’). Er kan van tevoren geen garantie worden gegeven wat de cupmaat na de operatie zal zijn. Er wordt hierbij gekeken wat mogelijk is en wat nog bij het lichaam past. We raden u aan om een katoenen sportbeha met achtersluiting en onderaan een brede band van de gewenste maat mee te nemen. Een borstverkleining gebeurt onder narcose. De operatie duurt ongeveer anderhalf uur per borst. De verkleining houdt in dat een deel van de huid en een deel van de borstklier wordt weggenomen. Ook worden tijdens de operatie de tepel en de tepelhof verplaatst. Het verwijderde borstweefsel wordt altijd in het laboratorium onderzocht op eventuele afwijkingen. Mocht er iets bijzonders worden gevonden, dan hoort u dat later op de polikliniek.
Na de operatie
De plastisch chirurg overlegt met u wanneer u weer Sintrom(mitis) of aspirine kunt gaan gebruiken. Tot die tijd kunt u als pijnstiller paracetamol gebruiken.
Soms wordt in de wond een rubberen slangetje (drain) achtergelaten. Deze drains zorgen ervoor dat het wondvocht naar buiten afgevoerd wordt. De volgende dag wordt de drain meestal verwijderd. Na één dag mag u weer naar huis. De eerste week thuis moet u het rustig aan doen.
Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een afspraak voor controle op de polikliniek mee. Dit vindt plaats ongeveer twee weken na het ontslag uit het ziekenhuis. De plastisch chirurg controleert de wonden en verwijderd
eventuele knoopjes van de oplosbare hechtingen.
Nadat de hechtingen zijn verwijderd, moet u nog minstens drie weken zwaar werk vermijden.
Te verwachten resultaat
De borsten zullen na de operatie kleiner zijn. In de meeste gevallen leidt dit ertoe dat nek- en rugklachten verbeteren. Wanneer de nek- en rugklachten door iet anders worden veroorzaakt, dan kan het zijn dat deze klachten blijven bestaan.Er kan niet gegarandeerd worden welke cupmaat u precies krijgt.
Het gevoel in de tepels is na de operatie vermindert en soms kan het gevoel helemaal afwezig blijven. Het kan zijn dat de linker en rechter borst niet volledig symmetrisch zijn na de ingreep. Vaak is dit voor de ingreep ook al het geval.
Soms is de tepel tijdens de operatie niet goed doorbloed en wordt gekozen voor een “tepeltransplantaat”. Dan moet de tepel helemaal als huidtransplantaat weer ingroeien.
Borstvoeding is na een borstverkleining niet uitgesloten maar u moet er vanuit gaan dat het niet meer mogelijk is.
Een borstverkleining geeft altijd littekens. Het betreft altijd een litteken rond de tepelhof en ófwel een ankervormig litteken aan de onderzijde van de borst ofwel enkel een verticaal litteken. Dit hangt af van de manier waarop de borstverkleining is uitgevoerd. De plastisch chirurg doet zijn best om deze littekens zo onopvallend mogelijk te maken. Toch zijn veel littekens na borstverkleining na enige maanden verbreed en worden soms ook rood en wat dik. De littekenuitrijping duurt anderhalf tot 2 jaar. Tot die tijd kunnen littekens nog verbeteren. Een enkele keer blijkt het noodzakelijk een littekencorrectie te verrichten.
Complicaties
Zoals bij iedere operatie kan er een bloeduitstorting of wondinfectie voorkomen. Dit is zeldzaam en verstoort gelukkig zelden het uiteindelijk resultaat.
Bij de operatie wordt veel weefsel losgemaakt en verplaatst. Dit kan tot gevolg hebben dat sommige weefseldelen onvoldoende goed doorbloed worden. Dit kan leiden tot een gestoorde genezing van de huid of verlittekening van dieper liggend weefsel. Een enkele keer is een tweede operatie noodzakelijk om dit te corrigeren.
De kosten
Over het algemeen vergoedt de ziektekostenverzekering een borstverkleining. Bij onduidelijkheid hierover moet u zelf de machtiging aanvragen bij uw verzekering. De secretaresse van de polikliniek zal u uitleggen hoe dit werkt.
Als u de ingreep zelf betaalt, kan de plastisch chirurg u inlichten over de kosten, en de manier waarop deze zijn opgebouwd (honorarium, huur operatiekamer, verblijf ziekenhuis).
Vragen?
Heeft u nog vragen na het bezoek aan de polikliniek en het lezen van deze informatie, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek. Zonodig kunt u een afspraak maken voor het spreekuur. Een tip is om uw vragen van te voren op te schrijven.
Download PDF