Spring naar inhoud

Botuline – toxine injecties voor de blaas

Vragen voor het onderzoek

Omdat u botuline-toxine injecties voor de blaas ondergaat, vragen wij u de volgende vragen over de MRSA/BMRO bacterie te beantwoorden. Wij verzoeken u contact op te nemen met het secretariaat van de polikliniek Urologie, indien u één van deze vragen met 'ja' beantwoordt.

  • Bent u drager van MRSA/BMRO?
  • Bent u de afgelopen 2 maanden opgenomen geweest in een buitenlands ziekenhuis of zorginstelling?
  • Heeft u de afgelopen 2 maanden verbleven in een zorginstelling met een MRSA/BMRO probleem of onbeschermd contact gehad met een MRSA  positieve patient?
  • Heeft u contact gehad met levende mestvarkens, vleeskalveren of vleeskuikens of woont u op een bedrijf waar deze dieren worden gehouden?

Inleiding

Bij u is de diagnose ‘overactieve blaas’ gesteld. Dit betekent dat u vaak moet plassen en dat het plassen meestal wordt voorafgegaan door hevige aandrang. Het kan zelfs zo zijn dat u af en toe de urine niet kunt ophouden. Hiervoor heeft u misschien al behandelingen gehad met bijvoorbeeld medicijnen, bekkenbodem-fysiotherapie, blaasspoelingen of zenuwstimulatie.
 

Wat is botuline?

Botuline-toxine is een medicinale stof (eigenlijk een gif) die de signaaloverdracht van zenuwvezels naar de spieren onderbreekt. Als botuline in een spier wordt gespoten, kan die spier geen signaal meer ontvangen en wordt die spier daardoor verlamd. Je kunt deze werking vergelijken met het doorknippen van een telefoonlijn: je kunt dan geen telefoongesprek meer voeren. Botuline-toxine wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om spastische spieren te verlammen. Zo wordt een dwangstand van een lichaamsdeel opgeheven.
Bij u wordt botuline gebruikt voor de behandeling van de overactieve blaasspier. Na injectie van botuline in de blaaspier verdwijnt bij ongeveer 80% van de patiënten de klachten van de overactieve blaas.

Hoe wordt botuline toegediend?

De behandeling vindt plaats op de polikliniek, maar de arts kan besluiten dat de behandeling plaatsvindt op de operatiekamer (OK). Als de ingreep op de OK plaatsvindt, wordt u na de ingreep korte tijd opgenomen. Vaak krijgt u dan ook kortdurend een blaaskatheter.


Als de ingreep poliklinisch plaatsvindt, meldt u zich bij de polikliniek Urologie (route 5). Tijdens de behandeling gebruikt de arts een flexibele cystoscoop (blaaskijker) om in de blaas te kijken. Door deze cystoscoop wordt een lange injectienaald  geschoven waardoor de botuline direct in de blaasspier kan worden gespoten. De dokter spuit een kleine hoeveelheid botuline op 10 verschillende plaatsen in de blaas.


De Botuline injecties duren ongeveer 15 minuten en daarna kunt u weer naar huis.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de uroloog of de physician assistant.

Wat kunt u van de ingreep verwachten?

De behandeling geeft geen nare bijwerkingen. Soms kan na de injectie de urine wat bloederig zijn. Verder kunt u last hebben van een loos aandranggevoel. Het effect van de botuline is na 7-14 dagen te merken. De behandeling is effectief bij ongeveer 80% van de patiënten. Helaas werkt botuline maar 6 tot 12 maanden. Als het is uitgewerkt, kan de behandeling herhaald worden.

Een nadeel is dat de botuline bij sommige patiënten zó goed werkt dat zij enige tijd niet goed kunnen plassen en daarom zichzelf enkele keren per dag moeten katheteriseren. Als u twijfelt of u dit zelfkatheteriseren wel aankunt of aandurft, bieden wij u de mogelijkheid dit te leren vóór de ingreep wordt toegepast.

Waar moet u op letten!

Welke problemen kunnen ontstaan.

  • Koorts
  • Niet kunnen plassen of slecht kunnen plassen (residu gevoel)
  • Buikpijn
  • Sterk riekende urine, urineweginfectie (via de huisarts kunt u dit laten controleren)


U moet contact opnemen met de poli Urologie als u bovenstaande klachten heeft of wanneer u denkt dat de botuline-toxine niet goed werkt.

Vervolg na 6-12 maanden


Als u tevreden bent met het effect van de botuline-toxine en het is na 6-12 maanden uitgewerkt kunt u zelf een afspraak maken voor een nieuwe botuline-toxine behandeling. Dit kunt u telefonisch doorgeven bij de secretaresse, wij gaan u dan opnieuw inplannen voor een botuline-toxine behandeling. Mocht het zo zijn dat u vaak blaasinfecties heeft meldt dit dan aan de secretaresse.


De Poli Urologie is te bereiken tijdens kantooruren op telefoon nummer 0512 58 88 11.

Tot slot

Deze brochure is bedoeld als aanvullende informatie naast het gesprek met uw behandelend arts. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de afdeling urologie, telefoonnummer 0512 588 811.

Download PDF