Spring naar inhoud

Ter voorbereiding op uw bezoek leest u hier de actuele informatie en basisadviezen rondom het Coronavirus: www.nijsmellinghe.nl/corona.

Sigmoïdoscopie

Binnenkort wordt bij u een onderzoek van de dikke darm uitgevoerd. Hiervoor gebruiken we een buigzaam kijkinstrument (de sigmoïdoscoop).

Het onderzoek verloopt als volgt:


Voorbereiding
Voor dit onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn. In het ziekenhuis wordt als voorbereiding op het onderzoek bij u via de anus een kleine hoeveelheid vocht ingebracht, in vaktaal: ‘u krijgt een klysma’. Door dit klysma krijgt u snel ontlasting. Er zijn voldoende toiletten in de buurt. In drie kwartier krijgt u nog een enkele keer aandrang en kunt u naar het toilet. Daarna is uw dikke darm voldoende schoon en kan het onderzoek uitgevoerd worden.

Het onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij op de onderzoektafel. Alleen uw onderlichaam is ontbloot. Via de anus wordt een buigzame slang in de dikke darm gebracht. Via deze slang wordt er lucht in de darm geblazen om de darm te ontplooien. Dit kan een kramperig en opgeblazen gevoel geven. Soms ook een trekkend gevoel door uw linkeronderbuik. Het is soms nodig om een klein stukje van het darmslijmvlies voor nader onderzoek weg te nemen. Het nemen van een biopt, zoals dit genoemd wordt, gebeurt via de buigzame slang (de scoop) en is niet pijnlijk. Als u het interessant vindt, kunt u op het beeldscherm meekijken tijdens het onderzoek. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

De dokter, die het onderzoek uitvoert, vertelt u na onderzoek het resultaat. Na het onderzoek kunt u met eigen vervoer weer naar huis.

Dag van de afspraak


U kunt zich op de dag van de afspraak melden bij de receptie van het Behandelhuis, poli nr. 43 (1e verdieping). De assistente roept u dan voor het onderzoek binnen.

Vergeet u niet uw patiëntenpas mee te nemen?
Als bepaalde gegevens niet meer kloppen, bijv. de verzekeringsgegevens of uw adres, kunt u een nieuwe patiëntenpas laten maken bij de receptie van de poliklinieken.

Wij hebben voor u een afspraak gemaakt op:

................................. (dag)

........................................ (datum)


om ...................uur (tijdstip)

Download PDF