Spring naar inhoud

Ter voorbereiding op uw bezoek leest u hier de actuele informatie en basisadviezen rondom het Coronavirus: www.nijsmellinghe.nl/corona.

Verwijzing naar het satellietcentrum lymfologie

Het satellietbehandelcentrum Lymfologie


Als uw lymfoedeem goed onder controle is, kan uw
dermatoloog u voor het controle-bezoek doorverwijzen naar het satellietbehandelcentrum Lymfologie in Utrecht. Het satellietbehandelcentrum is gevestigd in de praktijk voor Oedeem- en OncologieFysiotherapie Utrecht (Oofu).


U wordt hier gezien door gespecialiseerde fysiotherapeuten die werken onder supervisie van uw eigen dermatoloog van het Nederlands Expertisecentrum voor lymfo-vasculaire
geneeskunde (ECL).


Oofu werkt volgens dezelfde protocollen en met dezelfde apparatuur als het ECL. We werken nauw samen met elkaar en kwalitatief maakt het niet uit of u bij Oofu komt voor uw controle of bij het ECL. Door de kortere reisafstand denken we dat controle bij Oofu voor u een prima optie is. Uiteraard kunt u altijd aangeven dat u voor uw controle naar het ECL wilt gaan.

Contactgegevens

Oedeem- en OncologieFysiotherapie
Utrecht:
Stadion Galgenwaard
Herculesplein 379
3584 AA Utrecht
Telefoon: 030-8809070
e-mail: info@oofu.nl
www.oofu.nl


Controle lymfoedeem


Door een van de therapeuten van Oofu wordt contact met u opgenomen om de afspraak te maken. Tijdens uw bezoek aan Oofu wordt, net als bij het ECL, de voortgang besproken en worden metingen gedaan. Ook worden therapeutisch elastische kousen (TEK) aangemeten.


De therapeut van Oofu werkt in hetzelfde elektronisch
patiëntendossier als de artsen en medewerkers van het ECL. Uw gegevens zijn dus op beide plaatsen beschikbaar en actueel. Indien daartoe aanleiding is, overlegt de therapeut met uw dermatoloog.

De TEK wordt door de firma Human Health Care (HHC) binnen 2 à 3 weken bij u thuis afgeleverd. Als u na 3 weken nog geen TEK heeft ontvangen, kunt u contact opnemen met HHC: Telefoonnummer 078-6849789.

Aandachtspunten en tips TEK

  • Een nieuwe TEK voelt anders dan uw oude TEK. Meestal voelt het strakker en lijkt het alsof de nieuwe TEK korter is. Bij gebruik rekt de TEK, ook in de lengte. Het kan helpen om de nieuwe TEK 1 of 2 maal te wassen volgens voorschrift.
  • Een kniekous hoort u aan te trekken tot ongeveer 2 cm onder de knieholte (komt overeen met ongeveer 2 vingers).
  • U kunt eventueel gebruik maken van een aantrekhulp. Informeert u naar de mogelijkheden bij de Thuiszorgwinkel.
  • Bij het aantrekken kunt u rubber handschoenen met noppen dragen. Hiermee kunt u de kous wat makkelijker aantrekken en kunt u eventuele plooitjes gladstrijken zonder de kous te beschadigen.
  • Was de TEK minimaal 2 keer per week volgens voorschrift, de TEK krijgt dan de oorspronkelijke vorm weer terug.
  • Gebruik geen zalven of crèmes onder de TEK. Het rubber kan hier niet tegen en de TEK wordt slap en verliest druk.
  • Gebruik geen handcrème voordat u de TEK aantrekt. Smeer eventueel ’s avonds uw benen of armen in, zodat dit ’s nachts in kan trekken.
  • Als het noodzakelijk is dat u zalf gebruikt onder de TEK dan kunt u een buisverband onder de kous dragen.
  • Leest u de bijgeleverde gebruiksaanwijzing goed door.

Problemen/vragen?


Voor vragen over de aflevering van de TEK kunt u contact opnemen met HHC, zie bovenstaande telefoonnummer.


Voor overige vragen kunt u contact opnemen met Oofu,
telefoon 030-8809070.

Download PDF