Spring naar inhoud

Leefregels na ontslag - Blinde darmontsteking (appendicitis)

U bent opgenomen (geweest) op afdeling Chirurgie/Urologie. Deze folder bevat meer informatie over uw aandoening. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor iedereen weer anders kan zijn.

Appendicitis (blinde darmontsteking)


De blindedarm of appendix (letterlijk: aanhangsel) bevindt zich daar waar de dunne darm overgaat in de dikke darm, dat wil zeggen rechtsonder in de buik. Omdat de blindedarm soms lang (5 - 8 cm) en beweeglijk is, kan deze op een andere plek komen te liggen, waardoor de pijnklachten van een blindedarmontsteking soms niet rechts onder, maar meer in het midden en soms zelfs rechtsboven in de buik worden aangegeven.

Een blindedarmontsteking is een (meestal plotseling ontstane) ontsteking van de blindedarm. De ontsteking kan soms zeer heftig verlopen en dan aanleiding geven tot een buikvliesontsteking. In dat geval zit de pijn in de gehele buik. Waarom de blindedarm ontstoken raakt, is niet duidelijk. De ontsteking kan ontstaan doordat voedsel/ontlasting in de blindedarm vastzit. Een blindedarmontsteking kan op alle leeftijden voorkomen, maar meestal op kinder of jong volwassenleeftijd.

Ontstoken appendix

Als een blinde darmontsteking al langer bestaat, is het lichaam vaak zelf al bezig de ontsteking tegen te gaan. Er vormt zich een zogenaamd infiltraat, wat inhoudt dat er rond de blinde darm ontstoken vetweefsel wordt gevormd. In dit stadium kan een operatie leiden tot een verhoogde kans op complicaties, zoals darmletsel of abcedering, waardoor vaak wordt gekozen om niet te opereren en de ontsteking met antibiotica te behandelen. Behalve een infiltraat kan een langer bestaande blinde darmontsteking ook gepaard gaan met abcesvorming (het vormen van een puscollectie in de buik). Soms kan dit met alleen antibiotica worden behandeld, soms is ook een drainage van deze puscollectie door de radioloog nodig. Wanneer een langer bestaande blinde darmontsteking met antibiotica goed behandeld is, is daarna het verwijderen van de blinde darm niet nodig, behalve als er klachten van pijn of herhaaldelijke ontstekingen blijven bestaan.

Na ontslag


Indien u na ontslag weer klachten krijgt, dan kunt u tot de eerstvolgende afspraak op de polikliniek contact opnemen met:

  • Polikliniek Chirurgie (tijdens kantoortijden) telefoonnummer 0512 - 58 88 09
  • Afdeling Spoedeisende Hulp (buiten kantoortijden) telefoonnummer 0512 - 58 81 45
Download PDF