Spring naar inhoud

Behandeling allergie met injecties

Wat is desensibilisatie/immunotherapie?

Een desensibilisatie-injectie is een middel tegen allergie. Het wordt gebruikt om allergie te voorkomen, zoals hooikoorts, allergie door insectensteken, langdurig ontstoken neusslijmvlies en ontstoken ogen door allergie. Desensibilisatie betekent 'ongevoelig maken'.

Behandeling algemeen


In overleg met uw arts kan worden gestart met desensibilisatie, (ook wel 'immunotherapie').  Hierbij wordt gebruik gemaakt van desensibilisatie-injecties om u ongevoelig te maken voor een allergische stof. U krijgt met de vloeistof de prikkel toegediend waarvoor u allergisch bent. Steeds in een grotere hoeveelheid, gedurende drie tot vijf jaar. Uw lichaam kan langzaam aan de prikkel wennen en er na verloop van tijd minder hevig op reageren. Deze behandeling vindt plaats op de poli KNO met in de instelfase (15 weken) wekelijks een injectie met het allergeen. In de onderhoudsfase komt u maandelijks voor een injectie meestal gedurende drie tot vijf jaar. Na elke injectie blijft u nog een half uur voor controle op de poli KNO. Bij elke injectie wordt u gevraagd hoe het de vorige keer is gegaan, bij twijfel kan de dosering worden aangepast in overleg met de arts. De assistentes geven de injecties: deze worden in uw bovenarm gegeven (bij meerdere allergenen in elke bovenarm één injectie).

Hoe lang behandelen?


De therapie duurt meestal in totaal drie tot vijf jaar. De klachten zullen gedurende die jaren steeds minder worden. Goed om te weten: Dit is een intensieve behandeling. Tijdens de instelfase is het belangrijk om wekelijks de injectie te komen halen, een keer missen heeft als gevolg dat we het schema moeten aanpassen en de instelfase langer zal duren. Gedurende de onderhoudsfase komt u maandelijks op de poli voor een onderhoudsdosering, gedurende drie tot vijf jaar.

Wat te doen als ik een afspraak ben vergeten?

Het is belangrijk dat u elke week tijdens de instelfase uw dosering krijgt. Als u een keer een dosering overslaat of complicaties krijgt, zal de instelfase langer duren dan 15 weken. Bent u een keer een afspraak vergeten, bel dan met de poli KNO voor overleg. Er kan dan een nieuwe afspraak worden gemaakt om alsnog de (eventueel aangepaste) dosering te injecteren.

Waar moet ik verder op letten?


Gedurende de therapie kan het voorkomen dat u zich niet fit voelt, vermoeider bent of de griep hebt. Het is belangrijk om te melden als u ziek bent of niet fit, dan zal er overleg met de arts zijn (afhankelijk van de klachten) of de dosis wel kan worden gegeven. Neem  bij twijfel eerst contact op met de poli KNO. Ook moet u erop letten, na het ontvangen van de dosis, of u een reactie krijgt; dit kan zijn een lokale bult of een stijf gevoel in uw arm. Afhankelijk van de afmeting van de bult zal worden bekeken of de dosis kan worden verhoogd dan wel gelijk moet blijven. Na de injectie moet u er rekening mee houden dat u niet dezelfde dag gaat sporten of intensief gaat bewegen. Maak altijd zelf een vervolgafspraak. Hiermee voorkomt u dat u op de poli komt terwijl deze gesloten is!

Download PDF