Spring naar inhoud

ENG/EOG onderzoek (Elektro Nystagmografie & Oculografie)

U komt naar het ziekenhuis om een ENG/EOG te laten maken. In deze folder wordt kort uitgelegd wat een ENG/EOG is en hoe het wordt uitgevoerd.

Wat is ENG/EOG

ENG/EOG staat voor Elektro Nystagmografie/ Elektro Oculografie. Bij een ENG/EOG wordt met speciale apparatuur uw oogbewegingen gemeten. Deze oogbewegingen zeggen iets over duizeligheid. Het onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer 1,5 uur.

Doel

Met de ENG/EOG proberen we vast te stellen wat de mogelijke oorzaak kan zijn van de duizeligheid en/of stoornissen van het evenwicht. Dit doen we door het meten en analyseren van de oogbewegingen.

Voorbereidingen

Gebruik op de dag van het onderzoek geen dagcreme en geen make-up!

De medicijnen voor de duizeligheid dient u 7 dagen voor het onderzoek niet meer in te nemen (Betaserc/Betahistine, Sibelium/Flunarizine, Cinnarizine/Cinnipirine), mits uw arts anders heeft voorgeschreven. Dit is vooraf besproken met uw behandelend arts.


De gehoorgangen moeten in belang van het onderzoek goed open zijn. Eventueel wordt u geadviseerd de oren uit te laten spuiten bij uw huisarts.


Vergeet niet uw patiëntenpas mee te nemen.


Verloop van het onderzoek 


U kunt zich op de afgesproken tijd melden met uw patientenpas bij de aanmeldzuil van de afdeling Functieonderzoeken (route 27). Vanuit de wachtruimte wordt u opgeroepen door een laborant(e). U wordt naar een onderzoekskamer gebracht. Hier kunt u op een stoel gaan zitten.

U krijgt een speciale bril op uw hoofd waaraan een kleine camera is bevestigd die uw oogbewegingen registreert. Het onderzoek wordt gedaan in een verduisterde ruimte.

Op een beeldscherm staat een stip. Deze moet u volgen met uw ogen. Daarna moet u op een onderzoeksbank verschillende houdingen aannemen. Steeds worden de oogbewegingen geregistreerd. Tenslotte worden beide oren gespoeld met warm (44º) en iets koeler (30º) water, waardoor u duizelig kan worden.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u nog wat duizelig zijn. We adviseren daarom dat u iemand als begeleider meeneemt.


De resultaten van het onderzoek worden door de specialist beoordeeld. De laborant(e) kan er dus geen mededelingen over doen.

Verhinderd

Als u verhinderd bent, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan de poli KNO, tel. (0512) 588 804. In uw plaats kan een andere patiënt voor dit onderzoek komen. U kunt meteen een nieuwe afspraak maken.

Download PDF