Spring naar inhoud

Ter voorbereiding op uw bezoek leest u hier de actuele informatie en basisadviezen rondom het Coronavirus: www.nijsmellinghe.nl/corona.

Voorbereiding met Moviprep voor de operatie

Uw behandelend arts heeft een operatie voorgesteld. Ter voorbereiding op de operatie is het noodzakelijk dat uw darmen minder ontlasting bevatten. Om dit te bereiken drinkt u voorafgaand aan de operatie Moviprep. Wij adviseren u de informatie goed door te lezen en de voorschriften volledig op te volgen.

Recept

Wordt u de dag van de operatie opgenomen dan bereidt u zich thuis voor en heeft u een recept meegekregen. U kunt de Moviprep ophalen bij uw apotheek. Ieder set bevat 2 sachets: 1 groot sachet A en 1 klein sachet B. Let op: u hebt alle 4 de sachets nodig voor het reinigen van uw darmen.

Wordt u een dag vóór de operatie opgenomen dat krijgt u de Moviprep op de afdeling.

Moviprep

Moviprep is een laxeermiddel dat uw darmen goed reinigt. Tijdens de voorbereiding met Moviprep adviseren wij u om in de buurt van een toilet te blijven, omdat u regelmatig naar het toilet moet gaan. Maak gebruik van vochtig toiletpapier in verband met branderig en schraal gevoel. Ook vaseline kan verlichting geven. Na enkele uren wordt de ontlasting steeds dunner en enigszins doorzichtig, dit is normaal.

Gebruik van Moviprep

Open één plastic folie met sachet A en B.
 

Giet de oplossing in een glas.

 • Drink de vloeistof binnen 1 à 2 uur op. Drink bijvoorbeeld iedere 10 à 15 minuten een glas, totdat de kan leeg is. Naast de Moviprep is het noodzakelijk dat u een halve liter heldere vloeistof drinkt. U mag geen melkproducten en koolzuurhoudende dranken drinken

        Heldere vloeistoffen:

        Gezeefde tuinkruidenbouillon

        Thee met/zonder suiker

        Koffie met/zonder suiker (geen melk)

        Appelsap

        Blauwe pakjes Dubbel Frisss

        Water

        Oranje limonade

 • Blijf regelmatig bewegen. Om de ontlasting goed op gang te brengen is het raadzaam om de dag van voorbereiding regelmatig te bewegen en overdag voldoende te bewegen

 • U kunt Moviprep koud drinken uit de koelkast

 • Drink Moviprep met een rietje. De vloeistof komt dan wat minder met de smaakpapillen van de tong in aanraking

 • U kunt limonadesiroop (licht van kleur) of appelsap toevoegen

 • Tussendoor kunt u kauwgom gebruiken

Nutridrink

Omdat u alleen maar helder drinken krijgt mag u tijdens het gebruik van de Moviprep 2 flesjes Nutridrink innemen

Het levert energie, eiwitten, en vitamines en mineralen om mogelijke tekorten aan te vullen. Nutridrink is lactose- en glutenvrij. Bevat melk, soja.

Gebruik van Nutridrink

Aanbevolen koel en droog te bewaren. Goed schudden voor gebruik. Klaar voor gebruik en smaakt gekoeld het lekkerst. Na openen, flesje afsluiten en in de koelkast bewaren gedurende maximaal 24 uur.

Nutricia PreOp-drank

Wordt u aan de darmen geopereerd dan krijgt u bij uw bezoek aan de afdeling Pre-operatieve screening 6 pakjes PreOp-drank mee.

PreOp-drank is een heldere, niet koolzuurhoudende, isolmolaire koolhydraatdrank met citroensmaak. PreOp-drank is gluten- en lactosevrij.

Gebruik van PreOp-drank

Aanbevolen koel en droog te bewaren. Goed schudden voor gebruik. Klaar voor gebruik en smaakt gekoeld het lekkerst. Na openen, flesje afsluiten en in de koelkast bewaren gedurende maximaal 24 uur.

Vaatoperatie.

Gaat U voor een vaatoperatie dan hoeft U maar 1 sachet Moviprep in te nemen ipv 2 sachet

Dosering en gebruiksduur

 • 4x 200 ml de avond voorafgaand aan de operatie
 • Laatste dosering: 2x 200 ml 2-3 uur voor de operatie

NB: Mensen die suikerziekte hebben mogen geen PreOP-drank innemen!

De voorbereiding


De dag voor de operatie

 • De dag voor de operatie kunt u normaal ontbijten en tussen de middag een licht verteerbare maaltijd nemen. Dit mag een warme maaltijd zijn, maar geen zwaar- of slecht verteerbaar eten, zoals koolsoorten, gebakken etenswaren, frites enz. N.B. Kip is licht verteerbaar
 • ’s Middags begint u met drinken van 2 liter Moviprep
  • Heeft u bij het laxeren voor een colonoscopie veel last gehad van het tempo om elke 20 minuten een glas te drinken, dan mag U ook morgens al beginnen

 • 2 flesjes nutridrink als aanvulling
 • In de avond 4 pakje PreOp-drank

De dag van de operatie

 • U mag niet meer eten, U mag ook geen kauwgum of tabak meer gebruiken
 • Geneesmiddelen die u moet blijven gebruiken mag u met twee slokken water tot uiterlijk 1 uur voor operatie innemen
 • Tot 2 uur voor de operatie heldere dranken
 • 2 x PreOp-drank (2-3 uur voor operatie)

Vragen?

Mocht u naar aanleiding van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de degene die het heeft voorgeschreven.

Vergoeding ziekenhuiszorg

Niet alle ziekenhuiszorg wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Ook betaalt u altijd het bedrag van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar na of uw bezoek en/of behandeling in het ziekenhuis wordt vergoed. Meer informatie vindt u op onze website onder ‘kosten en vergoedingen’ en op www.dezorgnota.nl

Download PDF