Spring naar inhoud

Ter voorbereiding op uw bezoek leest u hier de actuele informatie en basisadviezen rondom het Coronavirus: www.nijsmellinghe.nl/corona.

Trommelvliesbuisjes, wat nu?

Wanneer worden deze geplaatst?

Van het middenoor loopt een verbinding naar de neus-keelholte. Deze verbinding wordt de buis van Eustachius genoemd. Tijdens het slikken gaat deze verbinding steeds even open. Lucht kan dan vrij heen en weer gaan. Aan beide kanten van het trommelvlies ontstaat zo dezelfde luchtdruk.
Vooral bij jonge kinderen werkt dit alles nog niet zo goed. De buis van Eustachius blijft dan vaak dichtzitten. Als gevolg hiervan wordt de lucht achter het trommelvlies opgenomen in het slijmvlies waarmee het middenoor bekleed is. Er ontstaat een onderdruk achter het trommelvlies, waardoor dit vlies naar binnen wordt getrokken. We hebben nu te maken met een ingetrokken trommelvlies. Het trommelvlies en de gehoorbeentjes kunnen daardoor minder goed bewegen. Het gehoor wordt slechter.
Blijft deze situatie langer bestaan, dan wordt er vocht achter het trommelvlies gevormd. Eerst is dit nog waterig, later wordt het erg taai. We spreken nu van (s)lijmoren (glue ears).

Het gehoor wordt dikwijls nog slechter. Ook kunnen er nu gemakkelijk middenoorontstekingen onstaan. Soms geven kinderen wat vage, stekende pijn in de oren aan. Hierdoor en door het gehoorverlies kan zelfs het gedrag van het kind veranderen. Het wordt humeurig of trekt zich juist wat terug.
Met het plaatsen van een trommelvliesbuisje wordt een eind aan deze vervelende situatie gemaakt.

De ingreep

Onder een lichte narcose wordt een sneetje in het trommelvlies gemaakt. Indien er slijm wordt aangetroffen, wordt dit weggezogen. Hierna wordt het buisje in het sneetje geplaatst.
De brede randen van het buisje houden het op zijn plaats. Het gaatje voorkomt dat er opnieuw een onderdruk in het middenoor ontstaat. Het kind gaat weer goedhorend naar huis.
Na gemiddeld 8 maanden wordt het buisje vanzelf weer uitgestoten. Soms eerder, soms later. In veel gevallen zal het nodig zijn vaker dan één keer een buisje te plaatsen.

De dagopname

 • U meldt zich met uw kind op de afgesproken dag en het afgesproken uur op de afdeling B1 dagverpleging (route 52)
 • Of uw kind nuchter moet zijn of een licht ontbijt mag gebruiken, hangt af van het tijdstip van de operatie. Zie voor meer informatie de folder 'Patiënteninformatie anesthesie'.
 • Uw kind wordt opgenomen op de afdeling  B1 dagverpleging, meestal met een aantal andere kinderen.
 • Een verpleegkundige zal u en uw kind nog van alles vertellen over wat er gaat gebeuren.
 • Uw kind krijgt een operatiejasje aan van het ziekenhuis. Uw kind mag wel een eigen schone pyjamabroek en eigen sokken aan. Deze pyjamabroek en sokken graag schoon meenemen van huis en aandoen op de afdeling B1 dagverpleging. Op de OK wordt uw kind onder narcose gebracht. Dit gebeurt door middel van een kapje, tenzij anders met de anesthesist is afgesproken.
 • Ouders mogen bij hun kind blijven en u kunt, als u of uw kind dit graag wil, aanwezig zijn bij het in slaap maken van uw kind. Per kind kan één ouder hierbij aanwezig zijn. Het mag, maar het moet niet! U kunt ook aanwezig zijn bij het wakker worden.

Na de operatie

Na de operatie kunt u uw kind, als het goed wakker is, mee naar huis nemen. Na de ingreep krijgt u van de verpleegkundige een afspraakkaartje voor controle mee.

Weer thuis

 • De volgende dag kan uw kind weer naar buiten en dus ook weer naar school.
 • De eerste week na de operatie mag er geen water in de oren komen, en mag uw kind niet zwemmen. Gebruik bij de eerste keer dat uw kind weer gaat zwemmen geen oordoppen. Indien er pijnklachten zijn direct na of tijdens het zwemmen, dan kan uw kind wel oordoppen gebruiken. Deze zijn te koop bij een sportzaak of drogist. Eventueel kunt u uw kind ook oordoppen laten aanmeten bij de audicien (hoorwinkel). Deze oordoppen worden niet vergoed door de zorgverzekering. Indien regelmatig een loopoor (oorontsteking) ontstaat na het zwemmen, is het ook verstandig om oordoppen te gebruiken.In principe mag een kind met buisjes dus zwemmen zonder oordoppen. Als uw kind gaat duiken kan het beter wel oordoppen in hebben. Door het drukverschil kan uw kind duizelig worden.
 • Wanneer uw kind een loopoor heeft en dit een week na de ingreep nog niet over is, kunt u contact opnemen met uw huisarts.
   

Pijnbestrijding

Mocht uw kind aangeven dat het pijn heeft, dan kunt u hiervoor gerust een paracetamol geven. Als zetpil, tablet of drankje. Niet meer dan volgens onderstaand schema.

Gewicht kind Maximum dosering
van 3-6 kg 60 mg 4 x daags
van 6-12 kg 120 mg 4 x daags
van 12-18 kg 240 mg 4 x daags
van 18-25 kg 360 mg 4 x daags
van 25-50 kg 500 mg 4 x daags
vanaf 50 kg 1000 mg 4 x daags

De opname kan niet doorgaan:

 • Als uw kind ziek is of koorts heeft, d.w.z. een lichaamstemperatuur boven de 38,5° C
 • Uw kind binnen 3 weken voor de opname in contact is geweest met een kind dat een infectieziekte heeft, zoals mazelen of waterpokken en uw kind deze ziekte nog niet heeft gehad

We verzoeken u in deze gevallen zo spoedig mogelijk af te bellen:
Telefoonnummer afdeling B3 Vrouw Kind: 0512 588460

Informatie op de website

Deze informatie is ook te lezen op de website van ziekenhuis Nij Smellinghe, www.nijsmellinghe.nl
Ga naar het kopje 'Zorg', klik op 'Brochures' en kijk dan bij de letter T. Hier vindt u de folder 'Trommelvliesbuisjes, wat nu?'

Download PDF