Spring naar inhoud

Expertisecentrum Wond- en Compressiezorg

Advies en ondersteuning bij wondzorg

Telefoonnummer polikliniek
0512 588 801
Telefoonnummer afdeling
0512 588 8458

Het Expertisecentrum Wond- en Compressiezorg (EWC) is gespecialiseerd in de behandeling van wonden die niet genezen of langer bestaan dan drie weken. Wij bieden u zorg en gebruiken de actuele en wetenschappelijk onderbouwde methoden om uw wond te behandelen. Het EWC hanteert landelijke richtlijnen en kwaliteitseisen op het gebied van wondzorg.

Praktische informatie

Contact

BeterDichtbij

Direct in contact met jouw behandelaar

Meer over BeterDichtbij

Uw patiëntenportaal

Mijn Nij Smellinghe

Openingstijden

8.15 tot 12.00 uur en 12.30 tot 16.00 uur

Route

Naar het ziekenhuis

Naar de polikliniek

Spreekuur

We houden iedere ochtend spreekuur van 8.15 tot 12.00 uur en ’s middags van 12.30 tot 16.00 uur.

Voorbereiden op een bezoek

Tijdens het eerste bezoek heeft u een afspraak met een dermatoloog en de wondverpleegkundige. De wondverpleegkundige stelt u een aantal vragen. Zij vraagt bijvoorbeeld naar de voorgeschiedenis van de wond en welke onderzoeken er al zijn uitgevoerd. Ook kijken de dermatoloog en verpleegkundige naar uw gehele gezondheidssituatie.

Uw wond in kaart
Tijdens uw eerste afspraak beschrijven we de wond. Dat doen we aan de hand van het wondformulier in ons elektronisch patiëntendossier. Ook nemen we foto’s van uw wond en, indien nodig, doen we aanvullend onderzoek. Eventueel kan de dermatoloog u doorverwijzen naar een andere specialist. Denk aan de vaatchirurg, gipsmeester, revalidatiearts of podotherapeut.

Persoonlijk behandelplan
Vervolgens stellen we samen met u een persoonlijk behandelplan op. U krijgt van ons voorlichting en adviezen over wat u zelf kunt doen om de wond goed te laten genezen. De wondzorg vindt voor een belangrijk deel bij u thuis plaats. Hierover maken we afspraken met de thuiszorg. De thuiszorg neemt onze adviezen en wondzorgbeleid over en voert deze uit. Het kan nodig zijn dat u voor controle een vervolgafspraak bij Nij Smellinghe krijgt.

Meer informatie over uw bezoek aan Nij Smellinghe

Behandelingen

Bij het Expertisecentrum Wond- en Compressiezorg bieden wij diverse behandelingen voor:

 • Wonden aan het onderbeen (ulcus cruris en venosum/arterieel)
 • Wonden aan de voet door slechte doorbloeding (ischemie)
 • Wonden die zijn ontstaan na een chirurgische ingreep
 • Wonden die zijn ontstaan na een ongeluk
 • Diabetische voetwonden
 • Brandwonden
 • Oncologische wonden als gevolg van de behandeling van een tumor
 • Voeding en wondgenezing
 • Erysipelas – wondroos of belroos
 • Algmene informatie over zwachtelen
 • Verstrekking elastische kousen

Meer informatie

Het Expertisecentrum Wond- en Compressiezorg is mede verantwoordelijk voor het afstemmen van de zorg bij verschillende zorgverleners. Denk aan specialisten, huisartsen en thuiszorgorganisaties, verzorgings- en verpleeghuizen en revalidatiecentra.

Kennis over wondzorg delen
Het Expertisecentrum Wond- en Compressiezorg is hét kenniscentrum op het gebied van wond- en compressiezorg. Behandelaars vragen ons om patiënten te diagnosticeren en te behandelen volgens de actuele richtlijnen. We werken mee aan het maken van nieuwe richtlijnen. Daarvoor doen we wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek.

We vinden het belangrijk om onze kennis over wond- en compressiezorg te delen met collega’s. Daarom geven we regelmatig trainingen aan thuiszorgmedewerkers, doktersassistentes, verpleegkundigen en praktijkondersteuners. Ook voor onze eigen collega’s van Nij Smellinghe verzorgen we regelmatig trainingen. Tevens organiseren wij symposia buiten Nij Smellinghe.

Trainingen
Bij het Expertisecentrum Wond- en Compressiezorg van Nij Smellinghe hebben we alle kennis in huis voor de beste wondzorg. Deze kennis delen we graag met collega’s. Vandaar dat we geregeld trainingen aanbieden.

Basistraining Wond en Compressie
Wil je leren zwachtelen en meer weten over compressietherapie? Tijdens de Basistraining Wond en Compressie beantwoorden we vragen als: waarom moet je zwachtelen? Bij welke patiënten werkt zwachtelen goed? En wanneer juist niet? Je krijgt alle ins en outs over compressiemateriaal en je leert praktisch zwachtelen waarbij je oefent op elkaar. Om de theorie in praktijk te brengen, loop je daarna nog een dagdeel mee tijdens het wondspreekuur op de polikliniek Dermatologie.

Training Wondzorg
Heb je tijdens je werk veel te maken met wondzorg in de breedste zin van het woord? Dan is de Training Wondzorg een waardevolle aanvulling. Tijdens deze training behandelen we veel soorten wonden en nemen we je mee in de wereld van wondbedekkers. Door middel van een duidelijk wondprotocol leer je de juiste producten te kiezen. Onder andere aan de hand van foto's neem je met de andere deelnemers casuïstiek onder de loep.

Incompany trainingen
Heb je als afdeling of groep een gezamenlijke trainingsbehoefte rondom wond en compressie? Dan is het mogelijk om een incompany training op maat te maken en dus aan te passen aan jullie specifieke vraag.

Scholing

Ervaring en kennis delen staat bij het EWC (Expertisecentrum Wond en Compressie) centraal. Jaarlijks organiseren wij twee trainingen: de ‘Basistraining compressie’ en de ‘Training wondzorg’.

Meer informatie en aanmelden