Spring naar inhoud

Mohs Centrum Friesland

Waarmee kunnen we u helpen?

Sinds januari 2018 is het Mohs Centrum Friesland actief in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Dermatologen uit Sneek, Leeuwarden en Drachten werken hier samen om patiënten met huidkanker in het gezicht te behandelen met behulp van een speciale operatietechniek: Mohs micrografische chirurgie (Mohs-chirurgie).

Behandeling

Mohs-chirurgie gebruiken we bij onvoorspelbaar groeiende en/of omvangrijke huidkanker in uw gezicht. Deze techniek is vernoemd naar de bedenker ervan: Frederic Mohs uit de Verenigde Staten. Met deze techniek kunnen we huidkanker zo volledig mogelijk verwijderen terwijl we zo min mogelijk gezond weefsel weghalen. De behandeling kan enkele uren in beslag nemen en wordt uitgevoerd op de polikliniek Dermatologie door een hiervoor speciaal opgeleide Mohs-chirurg/dermatoloog.

Voor wie is het geschikt?

Mohs-chirurgie is geschikt bij:

 • Basaalcelcarcinoom
  Basaalcelcarcinoom (BCC) is de meest voorkomende vorm van huidkanker. In 75% van de huidkankergevallen gaat het om deze vorm. Het basaalcelcarcinoom groeit langzaam en zaait vrijwel nooit uit. Toch kan het vervelende gevolgen hebben, zoals lokale weefselschade. Uiteindelijk kan deze vorm van huidkanker zelfs uw kraakbeen of bot beschadigen. Vaak is uw hoofd-hals gebied het meeste aangetast.

  Er bestaan vele subtypes zoals het oppervlakkig BBC (‘romphuid’ BBC), nodulair BCC, sprieterig BCC, morfea-like BCC en micronodulair BCC. Deze verschillende groeiwijzen van BCC brengen verschillende risico’s met zich mee en hebben verschillende prognoses. Risicofactoren die kunnen leiden tot een basaalcelcarcinoom zijn (overmatig) zonnen, zonbeschadiging op jonge leeftijd, radiotherapie in het verleden en een (zeldzaam) erfelijke aanleg.
   
 • Plaveiselcelcarcinoom
  Het plaveiselcelcarcinoom is de tweede meest voorkomende vorm van huidkanker. Dit is een kwaadaardige tumor die ontstaat uit hoornvormende cellen van uw opperhuid. Het groeit vooral erg plaatselijk en het kan zich uitzaaien naar andere organen in uw lichaam, hoewel deze kans klein is. Voor laagrisico tumoren is de kans op uitzaaiingen minder dan vijf procent.

  Voor meer informatie over deze behandeling zie de brochure ‘Mohs micrografische chirurgie’ of lees onderstaand artikel.

Artikel over Mohs Centrum Friesland