Spring naar inhoud

Ter voorbereiding op uw bezoek leest u hier de actuele informatie en basisadviezen rondom het Coronavirus: www.nijsmellinghe.nl/corona.

Prostaatkanker

Iedere man heeft een prostaat. De prostaat is normaal ongeveer zo groot als een kastanje. Deze klier maakt  transport vocht aan, om de zaadcellen van de man te bewegen. De prostaat zit rondom  de inwendige plasbuis. Prostaatkanker komt alleen voor bij mannen.

Prostaatkanker ontwikkelt zich in de klierbuisjes van de prostaat. Hierdoor ontstaat er een verandering van het weefsel. Deze verandering is soms door een arts te voelen als een verharding van de prostaat.

Klachten

Vaak geeft prostaatkanker geen klachten, omdat het meestal langzaam en aan de buitenrand van de prostaat groeit. Bij sommige mannen komt de ziekte aan het licht als zij met plasklachten bij hun huisarts komen, en er dan gezocht wordt naar prostaatkanker. De plasklachten hebben dan meestal niets te maken met de prostaatkanker.

Prostaatkanker kan ook uitzaaien naar het skelet. Dit veroorzaakt pijn in de botten.

Behandeling

De operatieve behandeling voor prostaatkanker wordt in Friesland te Leeuwarden uitgevoerd, net als bestralingen. Uitgezaaide ziekte wordt ook in Nij Smellinghe behandeld. Onderzoeken na prostaatkanker en vervolg na behandeling kan ook in Nij Smellinghe gedaan worden

Contact

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie.

Meer informatie

Meer informatie over prostaatkanker vindt u op www.kanker.nl.