Spring naar inhoud

Ter voorbereiding op uw bezoek leest u hier de actuele informatie en basisadviezen rondom het Coronavirus: www.nijsmellinghe.nl/corona.

Nierkanker

Kanker in uw nier ontdekken we meestal per toeval. In veel gevallen verwijst uw huisarts u naar onze radioloog met het verzoek om een echo van uw buik te maken. Hierbij ontdekken we dan soms gezwellen in de urinewegen of de nier. Deze kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn. In het geval van een kwaadaardig gezwel spreken we van nierkanker. Minder vaak vinden wij gezwellen van de nier ook bij het onderzoeken van bloed in de urine.

Minder vaak vinden wij gezwellen van de nier ook bij het onderzoeken van bloed in de urine.

Onderzoeken

Om te onderzoeken of u nierkanker hebt, maken we foto’s: een echo van de nieren en/of een CT-scan van uw buik. De echo van uw nieren is ongevaarlijk en pijnloos. De CT-scan van uw buik maken we met contrastvloeistof. Dit spuiten we in via een ader.

Het maken van een echo kan vaak binnen één (werk)dag. De uitslag is dezelfde dag of de volgende dag bekend. Een CT-scan doen we, afhankelijk van hoe dringend de arts uw situatie inschat, vaak dezelfde week. De uitslag is binnen enkele werkdagen bekend.

Behandelingen

Wanneer we bij de foto’s een gezwel in uw nier of urineleider zien, bepaalt de uroloog wat de behandeling is. Als er een reden is om u te opereren, verwijderen we in veel gevallen de nier. Soms kunnen we ook slechts een deel van uw nier verwijderen. Dit zijn risicovolle operaties. Bij toevallig ontdekte, kleinere gezwellen kan vaak ook afgewacht worden.

Voordat we besluiten om u te opereren, vergaderen we met alle collega’s. Verschillende specialisten uit heel Friesland en van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) praten over uw ziekte aan de hand van alle uitslagen van de onderzoeken. Uit de vergadering komt een advies, die de uroloog met u bespreekt.

Tijdens dit gesprek vertelt de uroloog u alles over het behandelplan. Als we uw nier (voor een deel) moeten verwijderen, doen we dat hier in Nij Smellinghe. Daar hebben wij ruime ervaring in. De ziekenhuizen in Sneek en Heerenveen verwijzen voor deze ingreep ook naar Nij Smellinghe. Na de operatie nodigen we u meestal nog vele jaren uit voor een controle om zeker te weten dat de ziekte niet terugkeert. Soms blijkt er bij onderzoek sprake van uitzaaiingen. Deze kunnen onze oncologen meestal in Nij Smellinghe behandelen.

Doorverwijzen

Bij zeer uitgebreide vormen van nierkanker, maar zonder verdenking op (vele) uitzaaiingen, verwijzen wij u door naar onze collega’s van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Contact

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie.

Meer informatie

Meer informatie over nierkanker vindt u op www.kanker.nl.