Spring naar inhoud

Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker die uitgaat van de pigmentcellen. Melanomen kunnen overal op de huid voorkomen, maar ze ontstaan het meest op delen van de huid die aan zonlicht worden blootgesteld. Het kan gaan om een nieuw ontstane plek maar kan ook beginnen in een langer bestaande moedervlek.

De afgelopen jaren is het aantal mensen met een melanoom fors gegroeid. De grootste risicofactor is te veel en te vaak in de zon. Dit geldt vooral voor jongeren onder de 18 jaar en mensen met een licht huidtype. Het kan ook zijn dat u last krijgt van melanomen omdat u een erfelijke afwijking heeft.

Het Huidkankercentrum van ziekenhuis Nij Smellinghe is gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van huidkanker. De dermatologen werken hierbij samen met de pathologen en oncologisch chirurgen.

Onderzoeken

De dermatoloog onderzoekt uw moedervlek en overig lichaam. Als de dermatoloog een moedervlek ontdekt die mogelijk een melanoom is dan zal de hij of zij met u afspreken om de moedervlek te verwijderen. Nadat de moedervlek onder de microscoop is bekeken door een patholoog kan de dermatoloog u vertellen of het om een onschuldige moedervlek gaat of om huidkanker.

Behandelingen

Als na onderzoek blijkt dat de moedervlek een melanoom is, volgt een uitgebreid gesprek over de diagnose en het vervolg.  

Het risico op uitzaaiingen en de prognose wordt vooral bepaald door de dikte van een melanoom.

In veel gevallen is het advies voor de zekerheid extra huid rondom het melanoom weg te halen.  Hoeveel huid we weghalen, hangt af van de dikte van uw melanoom.  Deze behandeling wordt uitgevoerd door de oncologisch chirurg en/of plastisch chirurg. Deze zal ook met u de mogelijkheid bespreken om de lymfeklieren te onderzoeken.

Doorverwijzen

Wanneer u een melanoom heeft bij uw hoofd of in uw hals, dan kunnen we u doorverwijzen naar collega’s in het UMCG in Groningen of het MCL in Leeuwarden.

Contact

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met het Huidkankercentrum op de polikliniek Dermatologie.

Meer informatie

Meer informatie over melanoom vindt u op www.kanker.nl en www.nvdv.nl.